Rectorul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava (USV), Valentin Popa, a anunțat că instituția pe care o reprezintă va organiza încă două olimpiade naționale pentru elevii din ciclul preuniversitar, asta după ce, la începutul lunii februarie, USV a găzduit o altă competiție - Olimpiada Națională „Științele Pământului”.
O prevedere a Ministerului Educației din 2018, chiar din perioada în care Popa era la cârma ministerului, recomandă ca etapele naționale ale olimpiadelor școlare să se desfășoare în universitățile de stat din țară, tocmai pentru ca olimpicii să ia contact cu facilitățile oferite de universitățile românești.
Prin urmare, alături de Inspectoratul Școlar Județean Suceava, USV a avut în vedere, în acest an școlar, organizarea a trei competiții naționale pentru elevi - Olimpiada Națională „Științele Pământului” (5 – 11 februarie), în perioada următoare urmând Olimpiada Națională de Informatică, secțiunea liceu, și prima ediție a Olimpiadei de Creativitate Științifică.
„Pe lângă olimpiada din februarie, anul acesta vom mai organiza încă două olimpiade naționale. La Olimpiada de Informatică așteptăm 450 de invitați, 360 de elevi și 90 de profesori însoțitori și membri ai Comisiei Centrale. Este poate cea mai grea olimpiadă națională de organizat, care necesită o infrastructură serioasă. De asemenea, vom avea, în premieră, în România, Olimpiada de Creativitate Științifică, introdusă prin ordin de ministru în lista olimpiadelor naționale, la inițiativa colegilor noștri”, a menționat Valentin Popa.
Competiții importante
Olimpiada Națională de Informatică, secțiunea liceu, se desfășoară în intervalul 30 aprilie – 4 mai. La etapa națională a Olimpiadei de Informatică pentru liceu, cele două probe practice, de testare a cunoștințelor, se desfăşoară pe parcursul a două zile, în laboratoarele din centrele de concurs. Suceava a mai găzduit acest concurs în 1996. Participarea la Olimpiada de Informatică este individuală, ediţia din 2018, de la Constanţa, din perioada 28 martie - 2 aprilie, reunind peste 450 de elevi, cadre didactice şi reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei Naţionale.
Tot pentru acest an, Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Suceava, alături de Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava și Societatea Știițifică Cygnus, pregăteşte prima ediție a Olimpiadei de Creativitate Științifică (15-20 iunie), dedicată elevilor cu aptitudini deosebite în domeniul creativităţii ştiinţifice, a inventicii şi inovării.
Elevii vor participa în concurs cu un proiect sau un studiu din domeniul științific, tehnic, al inovării sau al inventicii, care încearcă să rezolve sau să explice o problemă a societății. Olimpiada Națională de Creativitate Științifică este deschisă elevilor din clasele a V-a - a XII-a (a XIII-a).