Un amplu dosar în care sunt judecaţi directorul Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Suceava, Nicolae Goicea, şi unul din subalternii săi, Radu Ghiocel Iurniuc, şi care se afla în faza finală, la Curtea de Apel Suceava, va fi reluat de la nivel de primă instanţă. Curtea de Apel Suceava a decis, ieri, trimiterea cauzei spre rejudecare, la Judecătoria Câmpulung Moldovenesc. Judecătorii au făcut trimitere la articolul 6 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, legată de dreptul la un proces echitabil şi dreptul unei părţi de a se apăra. În aceste condiţii, primele pedepse stabilite de Judecătoria Câmpulung Moldovenesc sunt desfiinţate.
Judecătoria Câmpulung Moldovenesc stabilise o pedeapsă de 3 ani şi 4 luni de închisoare pentru Nicolae Goicea, care în noile condiţii nu mai este de actualitate.
Cum a început totul şi care sunt acuzaţiile din dosar
Fostul primar al comunei Vatra Moldoviţei, Virgil Saghin, a reclamat la Poliţie şi la Parchet că paznicul de vânătoare din localitate, Radu Ghiocel Iurniuc, l-a ameninţat în mai multe rânduri cu moartea, mai exact că îl împuşcă. Aceste ameninţări au fost proferate în prezenţa mai multor martori.
Iurniuc a fost prins pe 13 septembrie 2014 în flagrant de organele de poliţie şi silvice, tăind şi sustrăgând fără drept arbori, şi a considerat că primarul Virgil Saghin este cel care a sesizat faptele către autorităţi.
De aici însă ar fi intrat în joc Nicolae Goicea. Subalternul său, Iurniuc, a înaintat o contestaţie în instanţă faţă de măsura de ridicare a armelor. Imediat, în baza contestaţiei, directorul AJVPS Suceava, Nicolae Goicea, i-a restituit armele paznicului de vânătoare Radu Ghiocel Iurniuc, fără a solicita vreun aviz de la poliţie. Pe parcursul cercetărilor s-a stabilit că acest episod al restituirii armelor nu a fost singular.
Procurorii au explicat că, deşi măsura de ridicare a armelor a fost contestată în instanţă, executarea sancţiunii nu putea fi suspendată, prevederile legale fiind clare în acest sens. De altfel, contestaţia a fost respinsă ulterior definitiv şi irevocabil de către Curtea de Apel Suceava.
Procurorii au descoperit, pe parcurs, şi alte infracţiuni
Neregulile imputate lui Goicea nu se opresc aici. El este acuzat şi că „l-a determinat în mod expres, cu rea-credinţă, pe inculpatul Iurniuc Ghiocel Radu ca în intervalul 13-20.12.2014 să împuşte trei exemplare de cervide de pe fondul de vânătoare nr. 26 Paltinul, în baza unei autorizaţii de vânătoare individuale emise tot ca urmare a dispoziţiilor verbale ale inculpatului Goicea, folosind o carabină fără a avea drept de port şi folosire pentru această armă, neavând emis vreun document legal care să i-l confere”, au arătat procurorii.
În acest dosar au mai fost cercetaţi încă doi angajaţi ai AJVPS Suceava, care i-au returnat armele lui Iurniuc, la dispoziţia lui Goicea, fără a avea cunoştinţă de faptul că restituirea acestora este o încălcare grosolană a legislaţiei privind regimul armelor şi muniţiilor.
Procurorii au stabilit fără dubiu că persoana din cadrul AJVPS Suceava care răspunde în mod direct de dotarea cu armament a personalului este Nicolae Goicea, aspect confirmat chiar de el în faţa organelor de cercetare penală. El a declarat în faţa procurorului de caz că este directorul AJVPS Suceava din 1992 şi răspunde de bunul mers al instituţiei, iar cu privire la dotarea cu armament de serviciu a personalului angajat este unicul decident.
Cei doi inculpaţi, Nicolae Goicea şi Radu Ghiocel Iurniuc, se bucură de prezumţia de nevinovăţie, până la o decizie definitivă şi irevocabilă.