Săptămâna trecută, în cadrul programului consacrat Zilelor Universității din Suceava, Facultatea de Inginerie Mecanică, Mecatronică și Management a organizat câteva demonstrații de zbor cu drone inteligente.
Profesori și studenți, iubitori ai acestor aparate de zbor de mici dimensiuni, au înălțat mai multe drone, evidențiind performanțele acestora, abilitățile tehnice, precum și utilitatea lor tot mai răspândită în domenii foarte variate (pornind de la armată, construcții, agricultură, la transporturi, măsurători meteorologice, filmări profesionale, jurnalism etc.).
Dronele aparțin Facultății de Inginerie Mecanică, familiarizați cu ele fiind studenții de la specializarea Mecatronică, care studiază „Roboți mobili” și ies în afara laboratoarelor pentru a face practică cu acestea.
Universitarul Ionuț Românu, de la Departamentul de Mecanică și Tehnologii, a manevrat una dintre dronele înălțate în campusul USV, acesta menționând că „e o dronă produsă de firma DJI, un model Mavic 2, are o cameră de luat imagini 4K, cu stabilizator de imagine. Prin intermediul acesteia preluăm imagini în timp real din zbor, pe care le putem reda atât pe telefon, cât și cu ochelarii virtuali. Drona poate avea mai multe moduri de zbor – manual, unde comenzile sunt date prin telecomandă, și un zbor inteligent, autonom, fără intervenția operatorului, când se selectează niște parametri de zbor pe care aparatul îi urmează”. Acesta a mai evidențiat și alte funcții ale dronelor, acestea fiind capabile să adune informații, să supravegheze și să execute misiuni de recunoaștere etc.
„Sunt demonstrații de zbor cu drone dirijate în timp real de la sol sau zbor după o traiectorie prestabilită, controlul traiectoriei de zbor prin gesturi, controlul traiectoriei de zbor prin FPV (First Person View), vizualizare în timp real a traseului de zbor, aspecte privitoare la autonomia de zbor a dronelor”, au mai menționat organizatorii.
Renumite pentru designul lor ergonomic, calitatea imaginii necompromisă, dronele nu mai sunt de interes doar pentru pasionații din domeniu, devenind tot mai populare în ultima perioadă.
Drone-flight trainingul a fost coordonat de universitarii Cornel Suciu și Ionuț Românu.