Patru copii de la Grădiniţa ABC din municipiul Suceava au fost diagnosticaţi clinic, săptămâna trecută, cu scarlatină, dar nici unul dintre cazuri nu a fost confirmat încă şi prin examen de laborator, potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava. Purtătorul de cuvânt al DSP Suceava, Bianca Bighiu, a declarat, ieri, că datele au fost furnizate de cabinetul medical din incinta grădiniţei.
Potrivit aceleiaşi surse, ieri au fost recoltate probe de exudat faringian de la 14 persoane - preşcolari, cadre didactice şi îngrijitoare de la grupa la care au apărut cele patru cazuri, urmând a fi recoltate şi alte probe, pe măsură ce se vor prezenta copiii la grădiniţă.
„În funcţie de rezultatele analizelor se vor lua măsuri privind tratamentul eventualilor purtători de streptococ. La indicaţia DSP, conducerea grădiniţei va solicita efectuarea unei dezinfecţii generale către firma cu care are contract de prestări servicii”, a precizat Bianca Bighiu.
Ea a mai spus că, de la începutul acestui an, au fost înregistrate şapte cazuri diagnosticate prin examen de laborator, dintre care patru din zona Rădăuţi şi trei din zona Suceava.
Simptomele scarlatinei
În perioada similară a anului trecut, de la 1 ianuarie până la data de 12 martie erau înregistrate 17 cazuri de scarlatină, forme de boală uşoare şi medii.
În unităţile şcolare unde se confirmă cazuri de scarlatină, inspectorii sanitari intervin cu măsuri specifice, cu sprijinul asistenţilor medicali şcolari.
Direcţia de Sănătate Publică intervine în focare de boală, atunci când se înregistrează mai mult de trei cazuri în aceeaşi colectivitate.
Scarlatina este o boală eruptivă infecto-contagioasă a copilăriei, produsă de streptococul beta hemolitic de grup A, întâlnită mai frecvent sub vârsta de 10 ani. Băieţii sunt mai des afectaţi decât fetele, iar frecvenţa este de 4-5 ori mai mare în mediul urban, faţă de mediul rural. Boala se caracterizează prin debut brusc, cu febră 39-40 grade Celsius, frisoane, respiraţie accelerată, alterarea stării generale, vărsături, dureri de gât la înghiţit, roşu în gât, erupţie tegumentară, modificări caracteristice la nivelul limbii, gâtului şi feţei. Boala se transmite pe cale respiratorie, direct - prin picăturile de salivă răspândite în atmosferă în timpul vorbirii, strănutului, râsului etc. sau indirect, prin obiecte contaminate. Mai rar, se poate transmite şi pe cale digestivă.
Această boală a copilăriei evoluează în fiecare an, media în judeţul Suceava fiind de circa 100 de cazuri pe an şcolar.