Mii de persoane cu handicap din judeţ sunt purtate pe drumuri pentru câteva bilete de călătorie gratuite din cauza unui ordin ministerial emis la începutul acestui an de Ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale. Conform acestui ordin, biletele de călătorie gratuite pot fi ridicate doar de la sediul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava, pe baza unei cereri, şi doar de persoana îndreptăţită sau de persoane cu împuternicire notarială în acest sens dată de către persoana cu handicap/reprezentantul legal. Asta înseamnă că o persoană cu handicap de la Vatra Dornei, Brodina, Dorna Candrenilor etc. trebuie să facă un drum până în municipiul Suceava pentru a-şi ridica biletele de călătorie gratuite sau, dacă nu poate să se deplaseze, trebuie să scoată bani din buzunar, să facă un act notarial prin care să împuternicească o altă persoană care să vină la sediul DGASPC Suceava pentru a ridicat respectivele bilete de călătorie gratuite. Nici măcar soţul nu poate ridica biletele de călătorie gratuite care i se cuvin soţiei sau invers, dacă între ei nu s-a făcut un act notarial de împuternicire.
Persoanele cu handicap sunt foarte nemulţumite de această măsură luată de reprezentanţii Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale. Până anul acesta, persoanele cu handicap puteau să-şi ridice biletele de călătorie gratuite de la asistentul social din cadrul primăriei de domiciliu.
Bilete unice ce pot fi folosite atât pentru călătoria cu mijloace auto, cât şi CFR
Directorul executiv al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava, Nadia Creţuleac, ne-a spus că pe baza cererilor înregistrate la sediul DGASPC, „în cele două zile rămase din luna februarie 2019 s-au eliberat 1.887 de bilete, iar în luna martie 2019, până în acest moment, s-au eliberat 13.389 de bilete pentru 1.600 de persoane cu handicap, inclusiv asistenţi personali/însoţitori. Menţionăm că la nivelul anului 2018 s-au eliberat 95.780 de bilete auto+CFR. Din acest an, biletele sunt unice şi pot fi folosite atât pentru călătoria cu mijloace auto, cât şi CFR”.
Persoanele cu handicap aflate în evidenţa DGASPC Suceava, care au dreptul la bilete de călătorie gratuite, se grupează astfel: 1.173 de copii încadraţi în gradul de handicap I cu asistent personal + însoţitorii acestora, 8.690 de persoane adulte încadrate în gradul I cu asistent personal sau fără + însoţitorii celor cu gradul I cu asistent personal, 558 de copii încadraţi în gradul accentuat, 10.341 de adulţi încadraţi în gradul accentuat. Imediat după apariţia Ordinului comun nr. 124/28.01.2019, respectiv 546/20.02.2019, prin care s-au stabilit trei modele de convenţie privind transportul persoanelor cu handicap cu trenul, cu autobuzele sau microbuzele şi cu navele, ordin publicat în Monitorul Oficial nr. 150 din 26.02.2019, începând cu data de 27.02.2019, DGASPC Suceava a început eliberarea biletelor de călătorie gratuite cu respectarea „Normelor metodologice privind modalitatea de acordare a drepturilor la transport interurban gratuit persoanelor cu handicap”.
Acest Ordin ministerial a fost dat, explică autorităţilor, pentru că în ţară au fost semnalate mai multe nereguli cu privire la biletele de călătorie gratuite care nu au ajuns de fiecare dată la persoana cu handicap îndreptăţită să le folosească. În acest fel, s-a emis acest ordin, pentru a se evita „frauda” şi pentru ca persoanele cu handicap să se poată folosi de aceste bilete de călătorie gratuite şi nu alte persoane care nu au acest drept. Însă nimeni din Minister nu s-a gândit la efortul pe care îl face o persoană cu handicap pentru a intra în posesia acestor „cadouri” (unii beneficiari trebuie să parcurgă peste 100 de kilometri până la sediul DGASPC Suceava), la care mulţi ajung să renunţe, din păcate. Dacă nu sunt ridicate de beneficiari până la finele anului, biletele de călătorie vor fi anulate.
Recomandare pentru evitarea aglomeraţiei
Eliberarea biletelor de călătorie gratuite se face de către DGASPC Suceava numai în baza cererii persoanei cu handicap, reprezentantului legal sau altei persoane cu împuternicire notarială în acest sens dată de către persoana cu handicap/reprezentantul legal, după caz, sau în baza cererii asistentului personal pentru următoarele categorii de persoane: persoanele cu handicap grav; persoanele cu handicap accentuat; însoţitorii persoanelor cu handicap grav, numai în prezenţa acestora;asistenţii personali ai persoanelor cu handicap grav; însoţitorii copiilor cu handicap accentuat, numai în prezenţa acestora; persoanele cu afecţiuni renale care necesită hemodializă; asistenţii personali sau însoţitorii persoanelor cu handicap care necesită hemodializă.
Cererea se depune la DGASPC şi va cuprinde numărul, data documentului de încadrare pe baza căruia se solicită biletele de călătorie gratuiteşi acordul privind prelucrarea datelor cu caracter personal. Şefa DGASPC Suceava a menţionat că, până în acest an, legislaţia nu specifica în mod clar cine poate ridica biletele de călătorie cuvenite persoanelor încadrate în gradul I şi gradul II de handicap, iar soluţia identificată la nivelul DGASPC Suceava a fost de a stabili un program cu primăriile din judeţ şi ridicarea de către asistentul social din cadrul fiecărei primării a acestor bilete pe baza unui tabel, astfel încât persoanele cu handicap nu mai trebuiau să se deplaseze personal la sediul Direcţiei de Asistenţă Socială Suceava pentru ridicarea biletelor gratuite. Această posibilitate nu mai există din cauza restricţiei legislative. Recomandarea pe care o fac reprezentanţii DGASPC Suceava pentru beneficiarii acestor bilete de călătorie gratuite este ca cei din localităţile apropiate de municipiul Suceava să vină la sediul DGASPC, de luni până joi, în intervalul 13:00-16:00, pentru a-şi ridica biletele de călătorie. În acest fel vor evita aglomeraţia, lăsându-i pe cei care vin din localităţile îndepărtate din judeţ, de la peste 50 de kilometri, să poată să îşi rezolve această problemă, cu ajutorul personalului din cadrul DGASPC Suceava. Vinerea, programul cu publicul la DGASPC Suceava se încheie la ora 14:00.