La finele săptămânii trecute, Consiliul Județean al Elevilor (CJE) Suceava a demarat campania „Dezinfectarea Sistemului Educațional”, un proiect care își propune să mobilizeze factorii decidenți să asigure condiții decente în școlile din județ.
Campania se va desfășura pe parcursul a două săptămâni, timp în care elevii vor putea trimite fotografii cu grupurile sanitare amplasate în exteriorul instituției de învățământ (la cje.suceava@gmail.comsau pe pagina de facebook a CJE). În urma solicitărilor primite, Consiliul Județean al Elevilor Suceava își propune începerea unor demersuri reale pentru a elimina numărul acestor cazuri, intrând în dialog cu factorii decizionali și promovând măsuri prin care aceste probleme pot fi eliminate.
„Conștientizând importanța soluționării problemelor cu care elevii suceveni se confruntă, Consiliul Județean al Elevilor Suceava, structura de reprezentare a elevilor din județul Suceava, lansează campania <Dezinfectarea Sistemului Educațional>, prin care își dorește să aducă în atenția publică faptul că un număr considerabil de școli nu au un grup sanitar în interiorul unității de învățământ preuniversitar”, informează, prin intermediul unui comunicat de presă, CJE.
Reprezentanții Consiliului spun că problema grupurilor sanitare neconforme a fost semnalată chiar de elevi, prin intermediul unor chestionare.
„Solicităm, cu fermitate, decidenților să se asigure că fiecare elev învăță într-o școală care dispune de toate dotările necesare”, mai arată CJE.
464 de școli fără autorizație sanitară. În ultimele șase luni doar patru unități au fost autorizate de DSP
Cele mai recente date transmise de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Suceava arată că elevi suceveni din peste 450 de școli nu au parte de toalete decente.
Potrivit reprezentanților instituției, sunt 464 de școli din județ care funcționează fără autorizație sanitară, iar în ultimele șase luni ale anului doar patru unități au reușit să primească autorizație din partea DSP.
Majoritatea şcolilor fără autorizaţie sanitară din judeţ sunt în mediul rural, lipsa grupurilor sanitare interioare, lipsa apei curente, compoziţia apei neconformă chimic şi /sau bacteriologic, numărul insuficient de cabine la grupurile sanitare în raport cu efectivele de elevi etc. fiind principalele cauze ale neconformității unităților.
Potrivit Ministerului Educației, cele mai multe şcoli cu grupul sanitar în curte sunt în zona Moldovei, primarii răspunzând de construcţia unor toalete decente.
Totodată, o inventariere din 2018 a şcolilor civilizate din România a plasat Suceava pe un rușinos loc doi în ceea ce privește numărul unităților de învățământ cu grupuri sanitate în exterior.
Suceava figura cu 219 școli cu toaletele în curte, Vaslui fiind singurul județ care depășea Suceava, cu 389 de școli cu wc-ul afară.