Două incendii izbucnite în cursul zilei de luni s-au extins pe suprafeţe mari de vegetaţie uscată, în cazul unuia dintre ele fiind puse în pericol pădurea şi locuinţele oamenilor din zonă.
Primul incendiu a fost sesizat de către primarul comunei Grămeşti luni, în jurul orei 14.30. Acesta a anunţat că în zona albiei râului Siret s-a aprins vegetaţia uscată, în apropierea satului Bălineşti. La faţa locului pompierii au identificat o suprafaţă aprinsă de iarbă şi stuf de circa 4 hectare şi au acţionat pentru izolarea şi stingerea incendiului. Pompierii au stabilit la final drept cauză de izbucnire a incendiului focul făcut în aer liber. În incendiu au ars circa 4 hectare de vegetaţie uscată şi nu s-au înregistrat pagube materiale, incendiul fiind la distanţă mare faţă de locuinţele din zonă.
O oră mai târziu, un bărbat a sesizat printr-un apel la 112 faptul că în comuna Dolheşti, satul Dolheştii Mari, s-a produs un incendiu pornit de la lizieră, ardea miriştea şi exista posibilitatea ca flăcările să ajungă la pădure. La faţa locului pompierii au constatat că terenul cu vegetaţie uscată pe care se manifesta incendiul se află amplasat în extravilanul satului Dolheştii Mari, în locul denumit popular „Blagani”, pe partea dreaptă a drumului cu direcţie de deplasare dinspre Fălticeni spre Dolhasca, la o distanţă de aproximativ 500 de metri de locuinţe. Trei echipaj de pompieri din cadrul Detaşamentului Fălticeni au acţionat pentru localizarea şi lichidarea incendiului, care a afectat o suprafaţă de circa 20 de hectare de vegetaţie uscată şi un hectar din cadrul lizierei cu arbuşti de răchită, aparţinând oamenilor din localitate.
Pompierii reamintesc faptul căarderea miriştilor, a vegetaţiei uscate, a resturilor vegetale şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, precum şi amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi, constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.500 de lei.
Până în prezent, în urma incendiilor de vegetaţie înregistrate în judeţ de inspectorii de specialitate ai pompierilor militari suceveni, au fost aplicate 12 sancţiuni contravenţionale, în cuantum de 2.500 de lei fiecare, celor care au provocat aceste de incendii.