Zile de coşmar pentru pompierii din judeţul Suceava, din cauza incendiilor de vegetaţie uscată, provocate de sucevenii care nu realizează cât de periculos este să dea foc resturilor de pe terenurile lor.
În intervalul 3-9 martie, pompierii militari suceveni au intervenit la 42 de incendii de vegetaţie uscată, care au afectat o suprafaţă totală de peste 60 de hectare, din întreg judeţul Suceava. Incendiile au pus la grea încercare forţele de intervenţie, atât cele profesioniste, cât şi cele din cadrul serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă.
Un bătrân a suferit arsuri grave la un picior, în încercarea de a opri un foc care s-a extins
Aşa cum s-a întâmplat şi în alţi ani, au început să apară şi victime. După ce marţi, 5 martie, o gospodărie (casă şi anexă) a fost mistuită de flăcări, în urma unui foc deschis pentru arderea resturilor vegetale din grădină, vineri, 8 martie, un bătrân de 70 de ani, din Fălticeni, a suferit arsuri grave pe un picior, în încercarea de a stinge incendiul pe care l-a provocat, prin arderea vegetaţiei uscate, în spatele casei sale din cartierul Şoldăneşti.
Flăcările scăpate de sub control de bătrân au cuprins şi terenurile a doi proprietari învecinaţi, la unul dintre aceştia afectând o plantaţie de salcâmi pe o suprafaţă de 2.400 mp.
8 martie – zi neagră pentru pompieri
Cea mai grea a fost ziua de vineri, 8 martie, când s-au înregistrat 15 incendii de vegetaţie, în mai puţin de 12 ore. Cele mai mari, ca suprafeţe afectate, au fost în localităţile Soloneţ -15 ha şi Pătrăuţi, unde a ars vegetaţia uscată dintr-o livadă, pe o suprafaţă de aproximativ 10 ha. De asemenea, pompierii militari suceveni au intervenit în satul Brădăţel, unde au stins un incendiu care a mistuit un adăpost de animale pe o suprafaţă de 60 mp, focul propagându-se la construcţie de la vegetaţia uscată aprinsă în apropiere.
Pompierii militari suceveni au fost nevoiţi să se deplaseze şi la Botoşani pentru a-şi ajuta colegii de la ISU Botoşani, unde au fost tot foarte multe incendii de acest gen.
„Toate aceste incendii s-au soldat cu pierderi materiale, dar, din păcate, şi cu rănirea unui om. Pentru stingerea lor s-au depus eforturi supraomeneşti, misiunile fiind îngreunate de vântul puternic care a favorizat dezvoltarea şi propagarea flăcărilor, pompierii salvând zeci de gospodării, plantaţii de arbori, dar şi fonduri forestiere, care au fost puse în pericol prin arderile necontrolate”, a transmis sublocotenentul Alin Găleată, purtătorul de cuvânt al pompierilor militari suceveni.
Amenzi de până la 2500 de lei pentru cei care provoacă incendii de acest gen
De remarcat că până în prezent inspectorii de specialitate ai pompierilor militari suceveni au aplicat 12 amenzi, în cuantum de 2.500 lei fiecare, celor care au provocat astfel de incendii. Misiunea de identificare şi amendare a celor care au provocat incendiile continuă.
Legislaţia interzice arderea la întâmplare a vegetaţiei uscate, iar cei care o fac pot provoca adevărate nenorociri.
ISU Suceava a subliniat rolul important în prevenirea incendiilor pe care îl au primăriile, care, prin toate pârghiile legale de care dispun, trebuie să conştientizeze şi să determine populaţia să se comporte şi să acţioneze în spirit civic.
Arderea miriştilor, a vegetaţiei uscate, a resturilor vegetale şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, precum şi amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi, constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei.
Prin aceste arderi provocate, proprietarii terenurilor riscă să piardă şi subvenţiile agricole, existând în acest sens un protocol de colaborare în care este implicată şi Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA).