Primăria municipiului Fălticeni derulează, în lunile martie şi aprilie, o campanie de informare cu privire la obligativitatea colectării selective a deşeurilor. Potrivit unui comunicat de presă remis de primarul oraşului, Cătălin Coman, măsura vine în urma demersurilor pe care Consiliul Judeţean Suceava le-a demarat pentru deschiderea depozitului ecologic de la Moara, acolo unde vor fi transportate şi deşeurile colectate în municipiul Fălticeni.
În acest sens, Consiliul Local Fălticeni a aprobat, la sfârşitul lunii februarie, Regulamentul serviciului public de salubrizare în municipiul Fălticeni, prin care colectarea selectivă devine obligatorie în municipiul Fălticeni, atât pentru populaţie, cât şi pentru firme şi instituţii publice.
Primarul Coman a afirmat că operatorul de salubritate, GOSCOM Fălticeni, a luat măsuri pentru implementarea colectării selective, stabilirea programului zilnic de colectare, dotarea punctelor de colectare din cadrul asociaţiilor de proprietari cu pubele destinate depozitării deşeurilor menajere şi a deşeurilor reciclabile, dotarea cu saci speciali a populaţiei care locuieşte la case.
În cazul fălticenenilor care locuiesc la bloc, informarea va fi făcută prin intermediul asociaţiilor de proprietari.
Deşeurile reciclabile se colectează în saci transparenţi
În ceea ce priveşte casele din Fălticeni, agenţii economici şi instituţiile, informarea se va face de către persoane desemnate din cadrul Primăriei Fălticeni.
“În zonele de case, vrem să discutăm cu fiecare cetăţean în parte, pe fiecare stradă. Colectarea deşeurilor devine o problemă foarte serioasă. Gunoiul neselectat costă şi va costa din ce în ce mai mult. Trebuie să creştem gradul de selectare al acestui gunoi, pentru că altfel tarifele se vor regăsi în preţul plătit de către cetăţean. Cu cât este mai mare cantitatea de gunoi neselectată, cu atât preţul va fi mai mare”, a declarat primarul Cătălin Coman.
Gunoiul se va ridica doar în două fracţii, uscată şi umedă sau, altfel spus, gunoi selectat, care poate fi trimis către reciclatori, şi gunoi neselectat, care va ajunge la depozitul conform de la Moara.
Gunoi selectat înseamnă carton, hârtie, PET-uri, plastic, sticlă, fier, alte metale, deşeuri electrice şi electronice (DEE), doze de aluminiu. „Toate acestea sunt deşeuri care se duc la reciclatori. Vor fi resortate, dar gospodăriile îl vor strânge în acelaşi sac. Un singur sac, care va fi transparent, astfel încât să putem vedea ceea ce se strânge. Cei care nu vor colecta selectiv la zonele de case vor fi amendaţi şi nu li se va ridica gunoiul. Acelaşi lucru se va întâmpla la punctele de colectare din cadrul asociaţiilor de proprietari. Vor exista containere de culori diferite, unul pentru deşeurile care nu se pot recicla, iar celălalt pentru deşeurile care se pot recicla”, a mai spus primarul Cătălin Coman.