Aproape o sută de copii proveniţi din familii aflate în situaţie de risc au ajuns anul trecut în grija statului. În anul 2018, la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava au fost înregistrate 745 de sesizări cu privire la cazuri de violenţă în familie, din care 522 au fost confirmate, în urma controalelor făcute de reprezentanţii DGASPC Suceava. S-a constatat că 422 de cazuri erau de neglijare, 31 de cazuri de abuz fizic asupra copiilor, 8 cazuri de abuz sexual, 58 de cazuri de abuz emoţional şi 3 cazuri de exploatare prin muncă a copiilor.
Din cele 522 de cazuri confirmate de copii abuzaţi/neglijaţi, 88 au intrat în sistemul de protecţie, 29 de copii, împreună cu mamele lor, au fost internaţi în Centrul multifuncţional destinat victimelor violenţei în familie Gura Humorului, iar 405 copii au fost menţinuţi în familie, cu acordarea de servicii de specialitate şi monitorizare (66 de copii au beneficiat de consiliere psihologică, 57 au beneficiat de evaluare psihologică şi 241 de copii beneficiază de consiliere primară).
„Se observă o uşoară scădere a numărului de sesizări înregistrate în 2018, faţă de anul 2017. Numărul cazurilor de copii victime ale violenţei în familie a scăzut cu 20 de cazuri, iar numărul copiilor intraţi în sistemul de protecţie a scăzut cu 43 (26,8%), concomitent cu creşterea numărului de cazuri de copii menţinuţi în familie, cu acordarea de servicii de specialitate. S-a menţinut însă o creştere a sesizărilor faţă de anul 2010, când s-au înregistrat 225 de sesizări, faţă de 2011, cu 327 de sesizări confirmate, sau faţă de anul 2014, cu 489 de cazuri. Menţinerea unui număr mare de sesizări se datorează unor factori care se împletesc cu situaţia socio-materială şi financiară: neglijenţă, abuz fizic şi/sau emoţional”, ne-au explicat reprezentanţii DGASPC Suceava.
O mână întinsă copiilor abuzaţi
Unii dintre minorii ajunşi în grija statului provin din familii nevoiaşe, în care copiii au fost trimişi deseori la cerşit, copii care nu au ce mânca, stau în frig sau copii care au fost jigniţi, loviţi de cei care le-au dat viaţă. Pentru toţi aceşti copii traumatizaţi, de multe ori debusolaţi, interiorizaţi, lipsiţi de perspectivă, un centru social unde să beneficieze pe lângă cazare şi masă şi de consiliere psihologică este cea mai bună soluţie.
Am mai aflat de la reprezentanţii DGASPC Suceava că 72,5% din totalul copiilor abuzaţi provin din mediul rural şi 27,5% provin din mediul urban. 26,5% din totalul copiilor abuzaţi au vârsta cuprinsă între 14 şi 17 ani. „Se constată că 70% dintre copii, victime ale violenţei în familie, au beneficiat de servicii de specialitate (consiliere psihologică, evaluare psihologică, consiliere primară). De asemenea, au fost realizate 67 de rapoarte de evaluare psiho-socială având ca obiectiv divorţul sau ordinul de protecţie. În luna octombrie a anului trecut, în colaborare cu FICE România, s-a desfăşurat Campania <19 zile de activism împotriva violenţei asupra copilului şi tânărului>, prin acţiuni desfăşurate la nivelul serviciilor de tip rezidenţial, dar şi în cadrul şcolilor din judeţ”, a declarat Nadia Creţuleac, directorul executiv al DGASPC Suceava.
În cadrul DGASPC Suceava funcţionează Centrul multifuncţional Gura Humorului, destinat victimelor violenţei în familie, cu o capacitate de 12 locuri, înfiinţat în anul 2012 (proiect finanţat de BIRD). Anul trecut, 29 de copii, împreună cu mamele lor, au fost internaţi şi au beneficiat de serviciile oferite de Centrul multifuncţional destinat victimelor violenţei în familie Gura Humorului.