Seriozitatea, punctualitatea, sinceritatea, empatia, profesionalismul, încrederea pe care o transmit pacienţilor, limbajul accesibil în comunicarea cu bolnavii şi rudele lor, demonstrate de angajaţii Spitalului de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, vor fi răsplătite financiar de conducerea instituţiei. Managerul spitalului, Vasile Rîmbu, a declarat, ieri, că aşa cum salariaţii sunt sancţionaţi inclusiv pecuniar atunci când greşesc, vor fi şi răsplătiţi când pacienţii şi familiile acestora îi evaluează pozitiv. Rîmbu a afirmat că personalul va fi evaluat permanent şi pe baza feed-back-ului primit din partea pacienţilor, pe baza scrisorilor, mesajelor şi telefoanelor primite de spital de la aceştia.
Nu este însă suficientă o scrisoare cu laude, a subliniat managerul. „Identitatea pacientului este verificată, la fel ca şi documentele medicale care atestă că a fost internat şi a beneficiat de servicii medicale în spital – foaia de observaţie clinică generală şi planul de îngrijiri. Trebuie să avem certitudinea că cel care a trimis scrisoarea de mulţumire este un pacient sau un aparţinător real, că omul a fost internat şi îngrijit în spitalul nostru.
Punem accent foarte mare atât pe profesionalism, cât şi pe atitudinea civică a personalului, pe atitudinea pozitivă, care completează calitatea îngrijirilor medicale”, a afirmat Vasile Rîmbu.
„Zâmbetul nu costă”
Acesta a precizat că vrea să-i înveţe pe toţi salariaţii unităţii medicale să zâmbească, pentru că „zâmbetul nu costă”, şi îi va stimula de fiecare dată când va fi nevoie, având disponibilitatea de a răsplăti echipe întregi. „Precedentul a fost creat cu secţia de Îngrijiri paliative. Vrem ca pacienţii noştri să fie satisfăcuţi şi emoţional. Cei care vor să facă performanţă au la dispoziţie toate echipamentele şi aparatura medicală de care au nevoie, dar îi stimulăm şi material pentru a manifesta o atitudine civică deosebită, care până la urmă este normală. Speranţele noastre nu sunt nejustificate, măsurile luate până acum deja îşi arată roadele. Îi vom stimula pe toţi cei care aduc o imagine pozitivă spitalului”, a afirmat managerul.
Primii care sunt aşteptaţi să se califice pentru premii sunt angajaţii din Unitatea de Primiri Urgenţe, Anestezie-Terapie Intensivă şi secţiile chirurgicale, adică cele cu risc ridicat. Vasile Rîmbu recomandă personalului spitalului să-şi aleagă cele mai potrivite cuvinte în dialogul cu pacienţii şi familiile lor, să-i informeze corect asupra stării de sănătate şi a tratamentului pe care îl au de urmat, să menţină un ton calm în orice împrejurare şi să aibă „expresia facială potrivită”.