Deputatul liberal de Suceava Ioan Balan este de părere că Ministerul Sănătăţii lucrează în secret la închiderea mai multor spitale din ţară, dar ascunde aceste intenţii în spatele unor declaraţii sforăitoare şi nereale.
Parlamentarul sucevean se bazează pe ultimul document făcut public de către conducerea Ministerului Sănătăţii, respectiv „Masterplanul regional de servicii de sănătate pentru perioada 2014-2020”. Potrivit lui Ioan Balan, documentul este întocmit pe informaţii neactualizate, destul de vechi, care nu mai au nici o legătură cu realitatea din teren, atât în privinţa gradului de ocupare a paturilor din spitale, cât şi a investiţiilor uriaşe realizate în ultimii ani.
Deputatul liberal s-a referit la situaţia din Suceava, unde Consiliul Judeţean a investit sume impresionante la Spitalul Judeţean de Urgenţă din municipiul Suceava, dar şi la celelalte unităţi spitaliceşti din judeţ.
„Potrivit acestui document, la nivelul judeţului Suceava urmează a fi închise sau comasate cel puţin trei-patru unităţi spitaliceşti şi să fie redus numărul de paturi chiar la spitalele la care s-au făcut eforturi investiţionale deosebite. Înţelegem că ministerul susţine desfiinţarea Spitalului orăşenesc Gura Humorului, închiderea Spitalului de Psihiatrie şi a celui de boli cronice de la Siret, reorganizarea prin fuziune a Spitalului Câmpulung Moldovenesc şi reducerea finanţării prin reducerea numărului de paturi pentru Spitalul de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” din municipiul Suceava, precum şi pentru spitalele de la Vatra Dornei, Rădăuţi, Fălticeni sau Câmpulung Moldovenesc”, a arătat Ioan Balan.
Parlamentarul liberal spune că deşi s-au făcut cele mai mari investiţii din ultimii 30 de ani, iar numărul de paturi din spitale abia acoperă necesarul, conducerea Ministerului Sănătăţii ignoră aceste realităţi.
Pentru a obţine clarificări despre acest subiect fierbinte, deputatul sucevean s-a adresat ministrului de resort, Sorina Pintea, de la care vrea să afle dacă intenţionează să renunţe „la propunerile neserioase şi superficiale prin care intenţionaţi să închideţi cel puţin trei spitale în cea mai slab dezvoltată regiune din Uniunea Europeană”.
De asemenea, Ioan Balan îi cere ministrului Sănătăţii să explice aceste decizii, în condiţiile în care autorităţile locale din judeţ au făcut eforturi financiare deosebite, de câteva zeci de milioane de lei, pentru reabilitarea clădirilor şi pentru dotări.
„Vă solicit să precizaţi dacă îi veţi demite imediat pe autorii documentului, atâta vreme cât argumentul principal al restructurării reţelei de spitale din judeţul Suceava se bazează pe ideea existenţei unui spital regional de urgenţă la Iaşi, spital care nu mai există pentru Guvernul din care faceţi parte nici măcar la nivel de proiect”, sună ultima solicitare a lui Ioan Balan către ministrul Sănătăţii.