Programul "Euro 200”, care oferă posibilitatea elevilor şi studenţilor cu resurse materiale reduse să-şi cumpere un calculator, se va derula şi în acest an.
Ministerul Educaţiei va acorda un bon cu o valoare echivalentă în lei a sumei de 200 de euro, instituţia lansând în dezbatere un proiect de Hotărâre de Guvern pentru a modifica anumite aspecte din legislaţia acordării acestor bonuri.
Beneficiarii programului sunt elevii şi studenţii învăţământului de stat sau particular acreditat, în vârstă de până la 26 de ani, care provin din familii cu venituri brute lunare de maximum 250 de lei pe membru de familie. Depunerea cererilor se va face până pe 19 aprilie, iar elevii vor putea beneficia efectiv de bonurile valorice în luna iulie.
Efectuarea anchetelor sociale şi evaluarea cererilor de către comisiile din unităţile de învăţământ, împreună cu comisiile de anchetă socială, se realizează între 22 aprilie şi 13 mai.
Afişarea pe portalul Ministerului Educaţiei Naţionale a listei de cereri eligibile este programată pentru 31 mai, depunerea contestaţiilor: 6 iunie, rezolvarea contestaţiilor: 6-20 iunie, afişarea pe portalul Ministerului Educaţiei a listei beneficiarilor, aprobată prin ordin de ministru: 4 iulie, achiziţionarea de calculatoare: 24 iulie – 10 octombrie.
În 2018, 104 elevi suceveni au primit bonuri valorice de 200 de euro pentru achiziţionarea unui calculator, aceştia fiind declaraţi eligibili în cadrul programul social „Euro 200”. Interesul pentru acest program a fost simţitor mai scăzut faţă de anii trecuţi, când numărul beneficiarilor din fiecare judeţ era de ordinul miilor. Cererile au fost depuse aproape exclusiv din partea elevilor din mediul rural.
La nivel naţional, potrivit datelor oficiale, în 2018 s-au înregistrat 2.771 de beneficiari pentru bonurile valorice, dintre care trei au fost studenţi şi restul elevi. Bugetul alocat de Ministerul Educaţiei Naţionale pentru derularea "Euro 200", în 2018, pentru bonurile valorice, a fost de 12.328.000 de lei.