Peste 270 de persoane au participat sâmbătă, 2 martie, la Balul Vânătoresc organizat de Societatea de vânătoare „Bucovina”, eveniment care a avut loc la Ariata Events, una dintre cele mai elegante săli de evenimente situată la ieșirea din municipiul Suceava spre Gura Humorului. Păstrând tradiţia, vânătorii de la Societatea de vânătoare „Bucovina” Suceava şi-au dat întâlnire, şi în acest an, la o petrecere cu ştaif (într-un loc patronat de Cristina Pantelimon), unde eleganța și bunul gust sunt la ele acasă. Sala de evenimente a fost plină ochi. Lume bună, distinsă, din toate categoriile sociale, care s-au înţeles perfect, mai ales când a fost vorba de un păhărel de afinată sau unul de vin, făcut din boabe de struguri de soi, culese de pe dealurile Huşului.
Bucate alese
Participanţii au fost serviţi cu un meniu specific vânătoresc, căruia executive chef Bogdan Câmpanu, participant la diverse concursuri internaţionale de artă culinară, i-a dat un farmec aparte, satisfăcând, astfel, cele mai exigente pretenţii din partea consumatorilor. Nu a lipsit de pe mese un aperitiv bogat, format din drob vânătoresc în crustă de fistic, pateu de cerb şi ciută cu jeleu de zmeură, ruladă vânătorească cu spanac şi sos de hribi, pastramă şi salam de cerb cu salată de mango. Prin grija lui Bogdan Câmpanu, executive chef, şi a echipei sale (ospătărițele purtau pe cap pălării vânătoreşti, iar la brâu cartuşiere), participanţii la bal au fost serviţi cu mâncărică rece de iepure, cu măsline şi praz, chifteluţe de vânat cu piure de mazăre şi ţelină, sărmăluţe cu mămăliguţă, smântână şi ardei iute. Nu a lipsit renumita friptură (borgaci) de cerb, mistreţ şi căprior, cu sos de capucino, hribi, cartofi haiduceşti şi ardei marinaţi. Nu mai vorbim nici despre fructele şi cornuleţele de casă făcute cu mult gust de o gospodină pricepută în ale dulciurilor.
În semn de prețuire
Manifestarea a fost deschisă de către ziaristul Mircea Sfichi, care, de aproape un an, este directorul Societăţii de Vânătoare „Bucovina” Suceava. El a spus că se împlinesc aproape 20 de ani de când, la Tribunalul Suceava, cu avizul mai multor autorităţi, a fost semnat certificatul de naştere al societăţii, care gestionează aproape 20.000 de hectare de teren, împărţite pe două fonduri: Baia şi Solca. Unul dintre fondatorii acestei societăţi a fost ing. Eugen Nisioi, plecat în lumea umbrelor, în aprilie 2018. Ca un semn de preţuire faţă de acel om, participanţii au ţinut un minut de reculegere. A urmat un moment emoţionant. Înainte ca oamenii să pornească ospăţul şi să ciocnească paharele, Corul bărbătesc al Parohiei Ortodoxe din Bosanci a interpretat, pe trei voci, rugăciunea sacră pentru români, „Tatăl nostru”.
Poezie, cântec, voie bună
Seara a fost presărată cu câteva momente pline de farmec şi sensibilitate. O foarte talentată elevă, în clasa a IV-a, pe care Dumnezeu a înzestrat-o cu mult har actoricesc, Adela Şulea, a recitat poezia „Moartea căprioarei” de Nicolae Labiş. Muzica a dat mult farmec întregului bal. Cozmiţă Lascarache, un acordeonist de mare clasă, şi formaţia sa, „Lăutarii” din Botoşani, au cântat şi i-au încântat pe meseni. Aplaudată la scenă deschisă şi susţinută de aplauzele mulţimii, a încins atmosfera cu vocea sa plăcută frumoasa interpretă de muzică populară Andreea Chisăliţă, solistă a Ansamblului Artistic „Ciprian Porumbescu” din Suceava, studentă în anul II la Facultatea de drept din Iaşi. Bine-venit şi încântător s-a dovedit a fi şi tânărul Laurenţiu Roznovan, elev al profesorului Cristi Ruscior, la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” din Suceava. Laurenţiu Roznovan este laureat al mai multor festivaluri naţionale de muzică instrumentală, dovedind, şi cu acest prilej, că este un mare talent în mânuirea trompetei.
Un eveniment reușit
O adevărată surpriză a serii a constituit-o prezenţa pe scenă a Grupului vocal „Plăieșii” din Mălini, ai cărui membri erau îmbrăcaţi în frumoase costume naţionale şi care au susţinut un adevărat moment artistic, interpretând, vocal şi la diverse instrumente, cântece populare din folclorul bucovinean. Programul acestor adevăraţi artişti s-a încheiat cu o lecţie de dans. Toţi şapte s-au prins într-o horă şi o bătută moldovenească, aşa cum se joacă pe la tradiţionalele baluri ale gospodarilor din Mălini. După cum este tradiția, la fiecare Bal Vânătoresc se organizează nelipsita tombolă, care a cuprins și în acest an numeroase trofee de cerb, căprior, colţi de mistreţ şi multe alte obiecte care au tangenţă cu activitatea vânătorească. În cadrul manifestării, s-au acordat şi trei Diplome de excelenţă, pentru vânătorii Bogdan Posa, Gheorghe Ruxandari şi Puiu Chiticariu. La final, Mircea Sfichi, directorul Societăţii de Vânătoare „Bucovina” Suceava, s-a declarat mulțumit de cum a ieșit evenimentul: „Balul Vânătorilor s-a dovedit a fi o petrecere pe cinste, reuşită din toate punctele de vedere, unde s-a putut servi o masă selectă, s-a putut dansa şi bea un pahar cu vin. După acest bal, vânătorii intră într-o bine-meritată pauză de vânătoare pentru că, la mai multe specii, vânătoarea încetează o perioadă de timp”.