Circa 50 de angajaţi din şcolile sucevene, membri ai Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret“, au pichetat luni, pentru o jumătate de oră, sediul Prefecturii Suceava, dorind în acest fel să tragă un semnal de alarmă faţă de situaţia actuală din învăţământ.
Oamenii şcolii au ieşit în stradă pentru a cere mai multă predictibilitate în sistem, siguranţă, respectarea legilor, debirocratizare, elaborarea şi dezbaterea publică a Legii Educaţiei Naţionale şi oameni profesionişti la conducerea ministerului de resort. De această dată nu creşterile salariale au fost miza protestului programat, ci soluţiile care să redea demnitatea oamenilor şcolii.
„Noi nu am ieşit să cerem măriri de salarii, noi am ieşit să cerem aplicarea legilor”, a punctat prof. Traian Pădureţ, liderul Uniunii Judeţene a Sindicatelor „Pro-Educaţia” Suceava.
Profesorii au protestat paşnic, purtând veste şi şepci galbene. Nu au scandat lozinci sau sloganuri, revendicările acestora fiind, în schimb, consemnate pe foi cu mesaje precum: „Remedierea tuturor problemelor generate de aplicaţia Forexebug”, ”Plata tuturor sumelor rezultate din sentinţe judecătoreşti. Sunt sentinţe din 2014”, „Debirocratizarea sistemului de învăţământ preuniversitar”, „Elaborarea pachetului legislativ (Legea Educaţiei pentru preuniversitar şi Statutul Personalului didactic) până la 31 martie 2019” etc.
La protest a participat şi Sindicatul Salariaţilor din Învăţământul Preuniversitar.
„Ne interesează demnitatea cadrului didactic”
Traian Pădureţ a mai adăugat că acţiunea de luni vine în completarea demersurilor Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” demarate pe parcursul lunii februarie,discuţiile purtate cu reprezentanţii Ministerului Educaţiei neducând însă la un rezultat în favoarea angajaţilor din învăţământ.
„După aceste întâlniri doleanţele noastre au rămas tot nerezolvate, nu s-a primit nici măcar un semn că ar fi o intenţie de a fi discutate la nivel guvernamental”, a mai spus Pădureţ.
La rândul său, prof. Marius Cazacu, lider de sindicat la Colegiul Naţional „Petru Rareş” Suceava, a menţionat că impredictibilitatea din sistem este una dintre principalele nemulţumiri pe care oamenii din învăţământ le reclamă.
„În primul rând este vorba despre impredictibilitatea care există în sistem. Nu ştim ce decizii se vor lua astăzi pentru mâine. În plus, Pactul pentru educaţie care a fost semnat în luna decembrie nu este respectat de guvernanţi. Noua Lege a educaţiei nu e în dezbatere, e foarte posibil să ne trezim cu un draft pe masă, fără a şti care sunt specialiştii care l-au creat. Această impredictibilitate ne scoate, în primul rând, în stradă. Reforma în educaţie se tot face de 30 de ani. Astăzi se vine cu o idee, mâine se renunţă, poimâine apare alta”, a mai completat Marius Cazacu.
De asemenea, prof. Codrin Benţa, de la Colegiul Naţional „Nicu Gane” Fălticeni, a adăugat că „Ministerul Educaţiei nu a implementat nici o lege până la capăt, până acum. Avem legea asta a educaţiei, de vreo şapte ani de zile nu s-a pus în aplicare efectiv, cu toate prevederile ei. Şi apoi când se mai schimbă câte un ministru, fiecare vine cu câte o idee, cu câte o părere, cum e şi acum. Actualul ministru spune că trebuie simulare şi la clasa a IX-a şi la clasa a X-a. Şi cine-i plăteşte pe oamenii care stau la corectură, la asistenţă? Nimeni. E doar o muncă patriotică de care noi ne-am cam săturat. Nu prea mai este corespunzătoare timpului metoda asta de a convinge prin presiune. (...) În sistemul de educaţie trebuie să avem o predictibilitate mai bună. Şi dacă e să facem o sinteză la toate revendicările, ne interesează demnitatea cadrului didactic. E nevoie de siguranţă, predicţie, de oameni profesionişti care să conducă Ministerul Educaţiei”, a specificat cadrul didactic.
Demersuri pentru alocaţia de hrană a elevilor cu cerinţe educaţionale speciale
Traian Pădureţ a mai adus în atenţia autorităţilor problema asigurării alocaţiei de hrană în zilele de weekend şi sărbătorile legale pentru copiii cu cerinţe educaţionale speciale.
Acesta a menţionat că încă din 2017, atât sindicatul, cât şi Consiliul Judeţean şi Prefectura Suceava au făcut repetate demersuri pentru a se modifica un articol dintr-o Hotărâre de Guvern care interzice alocarea indemnizaţiei de hrană pentru copiii din învăţământul special în zilele de sâmbătă şi duminică.
„Avem un caz special – Liceul Tehnologic Special Bivolărie, unde sunt instituţionalizaţi copii din Republica Moldova şi din toată ţara. Prin această HG li se interzice şcolilor alocarea de bani pentru zilele de sâmbătă şi duminică. Am făcut o propunere care dă dreptul directorilor de şcoli să folosească bani pentru alocaţia de hrană pentru aceste două zile, pentru elevii pentru care distanţa dintre casă şi unitatea şcolară e mai mare de 50 de km. Din 2017 nu a fost o intenţie de a se rezolva această situaţie”, a mai spus Pădureţ.