Deschiderea depozitului de deşeuri de la Moara în regim de urgenţă a fost votată, ieri, în unanimitate de consilierii judeţeni. Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, şi vicepreşedintele Viorel Seredenciuc au argumentat necesitatea adoptării unei soluţii temporare de delegare a operării activităţii de administrare a depozitului de deşeuri de la Moara, limitată în timp până la finalizarea procedurii de licitaţie, cu semnarea contractului de operare.
Liderul grupului de consilieri PSD, Mihai Grozavu, a anunţat de la început că social-democraţii vor vota pentru proiect, care avea nevoie pentru adoptare de acceptul a două treimi dintre consilieri, dar a cerut unele clarificări legate de preţurile de colectare şi transport. Flutur a afirmat că deocamdată aceste activităţi sunt efectuate de operatorii de salubritate cu care primăriile din judeţ au deja contract, urmând ca în viitor Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Suceava, din care fac parte toate cele 114 UAT-urile din judeţ şi Consiliul Judeţean Suceava, să organizeze licitaţii pentru operatori unici.
Preşedintele Consiliului Judeţean a mai spus că ieri dimineaţă a semnat contractele pentru realizarea celor două staţii de transfer, de la Fălticeni şi Rădăuţi, în valoare de 1,7 milioane de euro. Termenul de finalizare a lucrărilor este 12 luni. De asemenea, împreună cu specialiştii de la drumuri se lucrează la optimizarea traseelor de transport al deşeurilor către Moara. Una dintre cele mai mari probleme a implementării Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor (SMID) este obişnuirea populaţiei cu colectarea selectivă pentru că la Moara sunt primite doar deşeurile selectate. „Dăm kilometrajul la zero şi începem colectarea selectivă”, a mai spus Flutur, cu precizarea că primii care trebuie să dea un exemplu sunt salariaţii din instituţiile publice.
Reamintim că necesitatea punerii în funcţiune de urgenţă a depozitului de la Moara este dată de faptul că actualele depozite temporare sunt la capacitate maximă, iar procesul de soluţionare a contestaţiilor la licitaţia de atribuire a contractului de operare poate să dureze şi doi ani, în condiţiile în care „toată lumea a contestat pe toată lumea”. În cazul acestui contract, cu o valoare de aproximativ 20 de milioane de euro, operaţional pe o perioadă de 10 ani, s-a ajuns în absurda situaţie de a fi contestaţi şi ofertanţii de pe locul II sau III.
La depozitul de la Moara urmează să fie depozitate, într-o primă fază, deşeurile menajere din tot judeţul Suceava.