În jur de 20 de procurori suceveni au protestat, ieri, de la ora 15.00, în faţa sediului unităţilor de parchet din centrul Sucevei, împotriva Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 7/2019 de modificare a legilor justiţiei. Puţinii procurori care au protestat sunt de la parchetele locale de la Suceava, Rădăuţi şi Câmpulung Moldovenesc. Alături de ei s-au aflat şi cinci colegi de la DNA, Serviciul Teritorial Suceava, plus un procuror de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava.
Procurorii nu au făcut declaraţii în faţa presei, rezumându-se doar la un comunicat de presă. Ei au afişat mesajele „Stat de drept”, „Constituţie” şi „Independenţă”.
Activitate suspendată în programul cu publicul
În unanimitate, Adunarea Generală a Procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava a stabilit suspendarea activităţii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, constând în programul cu publicul, în următoarele două săptămâni, cu excepţia cererilor de eliberare dovezi de circulaţie şi acte de deces, urmând ca toate cererile, plângerile şi memoriile să fie înaintate de petenţi prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanţă, conform dispoziţiilor procesual penale în vigoare.
Într-un comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava se arată că orice dialog în vederea adoptării unui act normativ în domeniul judiciar trebuie iniţiat anterior emiterii sale, iar nu post factum, cum s-a întâmplat.
„Insistăm în abrogarea imediată a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 7/2019 de modificare a legilor justiţiei, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 137 din 20.02.2019, cu excepţia dispoziţiilor care au fost adoptate ca urmare a sesizării Consiliului Superior al Magistraturii”, au transmis procurorii.
Procurorii au subliniat că întâlnirea dintre reprezentanţii Guvernului şi cei ai unor asociaţii profesionale de magistraţi s-a desfăşurat fără participarea Procurorului General al României şi a Preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din România, în calitate de reprezentanţi ai autorităţii judiciare. În aceste condiţii, s-a decis în unanimitate delimitarea de Asociaţia Procurorilor din România (APR), având în vedere poziţia exprimată de conducerea APR, fără consultarea prealabilă a procurorilor, întrucât asociaţia nu reflectă interesele procurorilor raportat la realitatea juridică actuală, a mai transmis Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava.
Protest cu suspendarea activităţii şi la DIICOT
Reamintim că şi procurorii DIICOT au anunţat că îşi suspendă activitatea zilnic, între orele 8.00 şi 12.00, ca formă de protest pe aceeaşi temă.
Procurorii protestează astfel faţă de modalitatea în care Guvernul a adoptat a patra modificare legislativă într-un interval de 6 luni, prin ordonanţă de urgenţă, a ”legilor justiţiei”.
”Aceste serii de modificări substanţiale iniţiate în decursul a câtorva luni sunt de natură să afecteze grav atât activitatea Consiliului Superior al Magistraturii, pe cea a Ministerului Public, cât şi buna funcţionare şi stabilitatea sistemului de justiţie în ansamblu, cu consecinţe asupra modului de înfăptuire a actului de justiţie", se arată într-un punct de vedere adoptat, luni, de Adunarea generală a procurorilor din cadrul DIICOT.
Procurorii critică modificările succesive prin ordonanţe de urgenţă şi la intervale scurte de timp.
Procurori au criticat dur modificarea prin care neîndeplinirea condiţiei privind buna reputaţie conduce la eliberarea din funcţie: „Procurorii apreciază că în lipsa unei definiţii ori a înţelesului legal al sintagmei <bună reputaţie> se creează premisele unor aprecieri arbitrare, prin utilizarea unor concepte nedefinite ori pentru care nu sunt indicate criterii predictibile pentru subiecţii cărora li se adresează textul legal, această normă fiind de natură a aduce atingere independenţei justiţiei şi de a crea o presiune gravă asupra magistraţilor”.
DIICOT cere Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională a României pentru efectuarea controlului de constituţionalitate asupra ordonanţei de urgenţă pe legile justiţiei.