Femeile din satele judeţului Suceava vor fi testate gratuit, luna viitoare, în vederea depistării precoce a cancerului de col uterin. Directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, dr. Liliana Grădinaru, a informat, ieri, că este vorba despre o campanie de screening pentru depistarea activă precoce, prin efectuarea testării Babeş-Papanicolau, desfăşurată de Institutul Regional Oncologic Iaşi, prin unităţile mobile cu care a fost dotat de Ministerul Sănătăţii şi specialiştii de care dispune. „Unităţile mobile vor merge în toate localităţile în care sunt solicitări”, a declarat dr. Grădinaru.
Până acum, deja s-au înscris pentru testare, prin cabinetele medicilor de familie, femei din comunele Brodina, Ulma, Straja, Putna, Stulpicani, Voitinel, Frătăuţii Noi şi Frătăuţii Vechi, Șerbăuţi, Calafindeşti şi Ostra. Pentru ca unitatea mobilă să meargă într-o comună trebuie să fie înscrise pentru testare minimum 70 de femei.
Autospecialele pentru depistarea cancerului de col uterin, complet utilate şi dotate, se vor deplasa în comunităţile rurale două zile pe săptămână. Testarea este gratuită, nedureroasă, recoltarea fiind efectuată în condiţii de sterilitate, de către medici specialişti implicaţi în derularea programului.
Aproape jumătate din cazurile de cancer de col uterin pot fi prevenite prin testarea Babeş-Papanicolau
Beneficiare sunt femeile cu vârste cuprinse între 25 şi 64 ani, indiferent dacă sunt sau nu asigurate medical. Acestea pot accesa programul în mod gratuit o dată la 5 ani, dacă îndeplinesc următoarele condiţii: nu au diagnostic confirmat de cancer de col uterin, nu prezintă simptome clinice şi nu au antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin.
„Infecţia genitală cu virusul papilloma uman şi eventualele reinfecţii pot duce la anumite modificări ale mucoasei colului uterin, care în timp, în 5-10 ani, se pot transforma în leziuni epiteliale scuamoase şi cancer de col uterin. Prin testarea citologică se poate pune diagnosticul modificărilor incipiente, tratarea acestora şi prevenirea apariţiei cancerului de col uterin. De asemenea, testul permite şi diagnosticarea co-infecţiilor. În foarte multe cazuri, la femeile tinere care doresc să fie însărcinate, existenţa acestor infecţii şi netratarea lor la timp se consideră că sunt un factor de risc pentru naşterea prematură. Pe de altă parte, aceste co-infecţii sunt considerate şi factori favorizanţi ai progresiei leziunilor scuamoase spre cancer de col uterin. De foarte multe ori, un rezultat negativ Babeş-Papanicolau, dar prin care se pune diagnosticul co-infecţiilor genitale este în avantajul femeilor, deoarece acestea beneficiază de tratament specific la timp”, se precizează în comunicat.
Informaţii suplimentare despre derularea acestei campanii puteţi afla de la Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană Suceava, compartimentul de Evaluare şi promovare a sănătăţii, persoană de contact, asistent medical Zica Aga, tel. 0744194085.
Programul naţional de depistare precoce activă a cancerului de col uterin prin efectuarea testării Babeş-Papanicolau la populaţia feminină eligibilă în regim de screening se derulează din anul 2012, cu scopul reducerii incidenţei formelor invazive ale cancerului de col uterin şi mortalităţii specifice prin cancer de col uterin. Se estimează că, datorită testărilor realizate prin acest program, 49% din totalul cazurilor posibile au fost prevenite.