La finele săptămânii trecute, școlile gimnaziale din județ care școlarizează un număr însemnat de elevi romi au celebrat aniversarea a 163 de ani de la dezrobirea romilor prin participarea, în premieră, la Concursul intercultural regional de istoria romilor ”De la robie la libertate”. Concursul a fost organizat de Școala Gimnazială ”Dimitrie Păcurariu” Șcheia, fiind pentru prima dată când echipaje mixte formate din elevi români și romi au participat la un concurs având ca subiect istoria unei etnii care mereu a reprezentat un motiv de discriminare și segregare.
La concurs au participat elevi de la școlile gimnaziale ”Dimitrie Păcurariu” Șcheia (profesori coordonatori Mirela Pintescu, Alina Lăzăreanu și Sarmiza Luca), Pătrăuți (prof. Lucian Ruști), Mitocu Dragomirnei (prof. Daniela Corbu Domșa și Cătălina Simioniuc), Burla (prof. Liliana Sasu și Dorina Chițan), ”Jean Bart” Suceava (prof. Ciprian Ceaunică) și Valea Moldovei (prof. Mihai Fedorovici).
Prof. Lucian Dimitriu, inspector şcolar pentru romi, a menționat că „scopul concursului este de a conștientiza tinerii romi și neromi cu privire la cauzele decalajelor sociale și culturale apărute, în timp, între etnia romă și populația majoritară, concentrându-se pe două obiective importante din educația interculturală: formarea tinerilor ca persoane capabile să aprecieze culturi care trăiesc împreună într-o societate interculturală; dezvoltarea capacității elevilor de a comunica, de a coopera și de a interacționa cu persoane care aparțin diferitelor culturi”.
Pe locul I s-a clasat școala din Șcheia, pe locul II a fost Școala Gimnazială ”C. Morariu” Pătrăuți; locul III – la egalitate, echipajele de la Mitocu Dragomirnei și Burla; mențiune – Școala Gimnazială ”Jean Bart” Suceava.
Echipajul câștigător, cel al școlii din Șcheia, va reprezenta județul Suceava în cadrul Simpozionului regional ”Împreună construim o societate democratică”, de la Brăila, din perioada 24 – 25 mai.
„În încheiere, în calitate de președinte al comisiei de organizare și evaluare am mulțumit pentru sprijinul acordat doamnei director al școlii Șcheia, Ioana Smaranda Bahrincean, și doamnei informatician Oana Curea, organizatoarele de facto ale concursului, fără de care această acțiune nu ar fi putut avea loc. Toți copiii au primit premii, pentru că trebuie să încurajăm astfel de concursuri. Profesorii coordonatori au făcut efortul de a transporta elevii concurenți cu mașina personală fără a primi în schimb nici o recompensă materială. Au venit pur și simplu din pasiune și din dragoste față de copii. Mulțumesc din suflet!”, a mai transmis insp. Dimitriu.