Probele biologice pentru stabilirea alcoolemiilor în sânge ale şoferilor prinşi în trafic de poliţişti nu mai pot fi analizate de Serviciul Judeţean de Medicină Legală Suceava. Asta pentru că în urma schimbării legislaţiei, în raport cu cerinţele Uniunii Europene, probele biologice nu mai sunt interpretate prin metoda clasică, ci prin intermediul unui laborator de ultimă generaţie. Interesant este că Serviciul Judeţean de Medicină Legală Suceava a cumpărat acest laborator de mai multă vreme, însă nu are şi un spaţiu unde acesta să fie desfăşurat.
Rezultate care vin târziu şi încurcă anchete
Această situaţie anormală creează o problemă majoră: probele biologice sunt duse o dată pe săptămână la Iaşi sau la Piatra Neamţ, unde pot fi supuse analizei conform noii legislaţii. Consecinţa imediată este că rezultatele sunt transmise mult mai greu, ceea ce îngreunează anchetele. De exemplu, la un şofer la care etilotestul indică o alcoolemie de peste 0,40 miligrame per litru alcool pur în aerul expirat, adică peste limita penală, rezultatul probelor biologice este obligatoriu pentru a certifica fapta penală. Etilotestul este doar un indiciu de comitere a faptei, în timp ce rezultatul probei biologice este cel care certifică negru pe alb că respectiva persoană a comis infracţiunea de conducere sub influenţa alcoolului. Aceste rezultate sunt importante şi necesare repede, mai ales când este vorba de luarea de măsuri restrictive faţă de inculpaţi, adică ordonanţele de introducere în arest.
Acest blocaj este major având în vedere şi volumul mare de activitate de la Serviciul Judeţean de Medicină Legală Suceava, al treilea la nivel naţional.
Licitaţie pentru găsirea unui spaţiu, pe 6 martie
Serviciul Judeţean de Medicină Legală Suceava se află în subordinea Spitalului Judeţean Suceava.
Problema este că respectivul laborator necesită minim trei spaţii cu comunicare între ele, chiar dacă nu mari. Deşi se ştia că legislaţia se schimbă din 2019, iar aparatura exista, nu s-a găsit un spaţiu adecvat în timp util.
Managerul Spitalului Judeţean, Vasile Rîmbu, a anunţat că licitaţia pentru depunerea de oferte în vederea închirierii a 80-85 de mp pentru Serviciul Judeţean de Medicină Legală va avea loc în data de 6 martie a.c..
„Medicina Legală trebuia să solicite declanşarea procedurii de închiriere, însă ei au pendulat între închiriere şi cumpărare. În caietul de sarcini se cere ca spaţiul să fie cât mai aproape de actualul sediu al Medicinei Legale, să aibă minim cinci încăperi pretabile pentru organizarea activităţii de laborator şi activităţii medicale, iar trei din cinci să aibă comunicare între ele, conform necesităţilor acestui serviciu”, a declarat managerul.
Serviciul Judeţean de Medicină Legală Suceava îşi are sediul în Policlinica Areni, prin urmare ideal ar fi ca noul spaţiu să fie în acelaşi imobil.
Procedura este declanşată, iar în funcţie de cum decurge licitaţia se speră că problema spaţiului va fie rezolvată cât de curând.
Chiar şi în situaţia fericită în care licitaţia de la începutul lui martie se va solda cu găsirea unui spaţiu, până la darea efectivă în folosinţă a laboratorului va mai trece ceva vreme.
Laboratorul trebuie pus în funcţiune de o firmă de specialitate, apoi trebuie făcute teste şi probe pentru acreditare.
Poliţia are facturi neplătite începând din mai 2018, în cuantum de 457.000 de lei
O altă problemă care întârzie anchetele penale, una veche, de altfel, este legată de achitarea serviciilor de medicină legală de către organul de urmărire penală, adică de poliţie, prin Ministerul Afacerilor Interne.
Poliţia Suceava are facturi neplătite din mai 2018, iar cuantumul total al datoriilor este de 457.000 de lei. În aceste condiţii, multe anchete sunt întârziate de luni bune. Dacă cei vizaţi de anchete doresc şi consideră că este în beneficiul lor, ei achită personal costurile serviciilor de medicină legală, dacă nu, aşteaptă ca serviciul să fie achitat de poliţie. Prioritate la achitarea costurilor au doar cazurile deosebite, de obicei când se intenţionează solicitarea reţinerii sau arestării preventive a făptuitorului.