Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 25 feb 2019 - Anul XXIV, nr. 46 (7047)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Dosare în instanţă

Unităţile de cult ortodox primesc sentinţe favorabile în procesele intentate de Romsilva

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Multe dintre unităţile de cult ortodoxdin judeţul Suceava, acţionate în judecată de Regia Naţională a Pădurilor (RNP) Romsilva, şi-au recăpătat în instanţă drepturile asupra suprafeţelor de pădure deţinute, în urma emiterii unor hotărâri judecătoreşti favorabile. Procesele au fost demarate când un număr de peste 570 de plângeri au fost formulate de RNP  împotriva deţinerii ilegale a suprafeţelor de pădure de către unităţile de cult şi parohiile din judeţul Suceava. Acest lucru s-a întâmplat în cursul anului 2017, când Direcţia Silvică Suceava a deschis un număr de 577 de procese la instanţele din judeţul Suceava. În cadrul acestor procese Romsilva cerea ca unităţile de cult ortodox din Bucovina să înapoieze Direcţiei Silvice Suceava suprafeţele de pădure primite din partea statului în timpul guvernării Adrian Năstase, după apariţia Legii 400/2002 pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 102/2001, ambele privind modificarea şi completarea Legii nr.1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole şi forestiere. Acţiunile deschise vizau tocmai anularea titlurilor de proprietate şi înapoierea suprafeţelor de pădure  în proprietatea statului, după ce unităţile de cult din judeţul Suceava primiseră în proprietate în anii 2000, potrivit Legii Fondului Funciar, câte 30 de hectare de pădure. Suprafaţa totală cu care a fost pusă în posesie atunci Biserica Ortodoxă din Bucovina era de peste 16.000 de hectare. Acest demers al Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva a plecat de la procesul pierdut de Fondul Bisericesc Ortodox Religionar al Bucovinei în faţa Statului Român, proces prin care a fost solicitată în final suprafaţa de 166.813 hectare de pădure. În urma deciziei finale date de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prin care cererea de revendicare a celor 166.813 ha de pădure a fost respinsă, conducerea Regiei Naţionale a Pădurilor a ajuns la concluzia că şi cele 16.000 de hectare nu au fost atribuite corect, fiind parte integrantă din suprafaţa solicitată de 166.813 hectare.

 

Sentinţe defavorabile, emise de Judecătoria Rădăuţi, anulate ulterior de hotărârile unor instanţe superioare

În urma studiului făcut asupra derulării unor asemenea procese începând cu 2017 la Judecătoria Rădăuţi, s-a constatat faptul că în câteva zeci de astfel de dosare aflate pe rol la instanţa rădăuţeană au fost emise soluţii favorabile Regiei Naţionale a Pădurilor, fiind astfel anulate titlurile de proprietate mai multor parohii. Spre exemplu, într-un astfel de dosar instanţa de la Rădăuţi justifică luarea hotărârii din data de 22 ianuarie 2018, de admitere a cererii formulate de Regia Naţională a Pădurilor ”Romsilva” şi anularea titlului de proprietate emis pe numele Unităţii de Cult Parohia Voitinel, prin următoarea motivare: Instanţa de fond a reţinut că potrivit art. 29 alin. 2 din Legea nr. 1/2000, s-a reglementat dreptul unităţilor de cult de a beneficia prin reconstituire de terenurile forestiere, sub condiţia ca fondul bisericesc al cultului de care aparţineau să fi avut calitatea de proprietar al unor astfel de terenuri.

După emiterea Titlului de Proprietate nr.405/23.10.2003, după parcurgerea mai multor cicluri procesuale, prin Decizia civilă nr. 147/A din 13.11.2013, pronunţată de către Curtea de Apel Cluj în dosarul nr. 1162/1/2010, menţinută prin Decizia nr. 3332 din 27.11.2014 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pronunţată în acelaşi dosar, s-a statuat definitiv şi irevocabil faptul ca Fondul Bisericesc Ortodox Religionar al Bucovinei (FBORB)  nu a avut vreodată calitatea de proprietar asupra suprafeţelor de fond forestier revendicate, proprietatea asupra terenurilor folosite de către această fundaţie aparţinând Statului Austriac, Statului Austro-Ungar, ori Statului Român, începând cu anul 1918.

Potrivit motivării sentinţei, instanţa a reţinut că în esenţă dreptul de proprietate asuprabunului imobil ce face obiectul titlului de proprietate atacat în cauză a fost reconstituit în mod nelegal, întrucât Fondul Bisericesc Ortodox Religionar din Bucovina nu ar fi avut niciodată calitatea de proprietar.

 

Apelul făcut de unitatea de cult la Tribunalul Suceava i-a adus câştig de cauză

Împotriva acestei hotărâri judecătoreşti, Unitatea de Cult Parohia Voitinel a formulat un apel, în care a criticat legalitatea şi temeinicia acesteia. În apel reprezentanţii bisericii au arătat că prima instanţă a anulat în mod eronat titlul de proprietate asupra celor 30 de hectare, invocând în mod greşit faptul că exista o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă din care rezulta că FBORB nu a avut niciodată calitatea de proprietar. Această hotărâre judecătorească nu trebuia aşadar întemeiată pe autoritatea de lucru judecat, iar apărarea a demonstrat că motivul invocat în apelul către instanţa superioară, în acest caz Tribunalul Suceava, este întemeiat tocmai pe invocarea de către Romsilva a lucrului judecat (hotărârea Curţii de Apel Cluj), care nu este relevant în această cauză. Reprezentanţii bisericii au invocat, din cadrul articolului 29 al Legii 1/2000, alineatul 2 şi alineatul 3 indice 1, în care se stipulează că este vorba de  structurile de cult prevăzute la alineatul 2, care au avut în folosinţă sau în înzestrare terenuri cu destinaţie forestieră şi care ”dobândesc în proprietate suprafeţe până la limita de 30 de hectare teren pădure, pe care le-au avut în administrare sau înzestrare”. În consecinţă, hotărârea luată de Tribunalul Suceava a fost favorabilă Unităţii de Cult, instanţa nelimitându-se la susţinerea conform căreia FBORB nu a avut calitatea de proprietar, ci a reţinut dreptul Fondului Bisericesc Ortodox Religionar din Bucovina de administrator asupra suprafeţelor de teren forestier. Din aceste întemeiate motive, instanţa a luat decizia respingerii cererii de anulare a titlului de proprietate formulată de Romsilva şi implicit menţinerea în proprietate a celor 30 de hectare de pădure de către Unitatea de Cult Parohia Voitinel.

 

Dosarele ajunse pe rolul instanţelor superioare, câştigate de reprezentanţii bisericii

În aceeaşi situaţie au fost şi alte 67 de parohii care au primit hotărâri nefavorabile la Judecătoria Rădăuţi şi care ulterior, la instanţe superioare, au avut câştig de cauză. Pentru cele mai multe dintre ele, o cale de atac extraordinară folosită de Romsilva a fost revizuirea la Curtea Supremă de Justiţie, unde hotărârile primite au fost favorabile unităţilor de cult ortodox. Un număr de 15 dosare ale unor parohii ortodoxe din judeţ sunt în acest moment în aşteptarea unor decizii, fie de către Tribunalul Suceava, fie în revizuire la Curtea Supremă de Justiţie. În acelaşi timp, deciziile date de instanţele judecătoriilor din Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei şi Gura Humorului, au fost toate favorabile menţinerii în proprietate a celor 30 de hectare de pădure de către unităţile de cult din judeţ, în 401 dintre aceste dosare fiind primite hotărâri judecătoreşti favorabile parohiilor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Unităţile de cult ortodox primesc sentinţe favorabile în procesele intentate de Romsilva.
 Vizualizări articol: 3578 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Unităţile de cult ortodox primesc sentinţe favorabile în procesele intentate de Romsilva5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei