Ancheta în cazul incendiului care a mistuit Rozita pe 15 decembrie 2014 a fost finalizată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava cu soluţia de clasare pentru ambele infracţiuni pentru care s-au derulat cercetările, respectiv distrugere şi distrugere din culpă.
Procurorul de caz a ajuns la această soluţie după ce a analizat toate probele din dosar, inclusiv expertiza efectuată de specialiştii de la Institutul Naţional INSEMEX Petroşani, singura instituţie din ţară acreditată pentru astfel de constatări.
„Spaţiul comercial în care a avut loc incendiul a beneficiat, pe de-o parte, de faptul că a avut aceeaşi destinaţie – depozit din momentul construirii acestuia, respectând normativul în vigoare la acea vreme – 1970, iar pe de altă parte, în ceea ce priveşte modificările efectuate în acest imobil, de pasivitatea autorităţilor cu atribuţii de reglementare şi control, respectiv de ambiguitatea legislativă aferentă desfăşurării activităţii într-un asemenea spaţiu”, se arată în ordonanţa de clasare.
În acelaşi document se mai arată că „deşi destinaţia spaţiului a fost schimbată, în ciuda multiplelor controale efectuate în incinta depozitului aparţinând SC COMSUTEXIN SA de toate autorităţile competente, nici una dintre ele nu a dispus închiderea acestuia, ci doar sancţionarea cu amenzi administrative pentru diverse abateri”.
Printre instituţiile care au efectuat controale la Rozita se numără şi ISU Suceava. Ultimul control s-a derulat cu doar două săptămâni înainte de incendiul devastator din decembrie, iar un altul în noiembrie 2013. În ambele situaţii s-au întocmit procese verbale de sancţiune, dar niciodată nu s-a pus problema închiderii activităţii, ceea ce „denotă că nu au sesizat abateri suficient de importante”.
În decembrie 2014, consumul de energie electrică a fost sub media contractată de beneficiar
În timpul anchetei a fost ridicată şi problema dacă incendiul nu a plecat de la suprasolicitarea reţelei de energie electrică aferentă depozitului Rozita. Raportul de expertiză a analizat aceste aspecte, iar printre altele s-a constatat că în cursul anului 2008 cablajul îmbătrânit a fost schimbat, au fost refăcute legăturile electrice în doze şi s-au înlocuit echipamentele în tablourile electrice.
„Acelaşi raport de expertiză a mai arătat că în primele 15 zile ale lunii decembrie 2014 a fost înregistrat un consum de 13.081 kwh, ceea ce determină o putere medie de 100,623 kwh, mult sub puterea medie contractată şi aprobată. Acest aspect înlătură eventualitatea unei suprasolicitări a reţelei de energie electrică aferentă depozitului aparţinând SC COMSUTEXIN SA”, este concluzia procurorului de caz.
Practic, incendiul a plecat de la standul 10, din cauza folosirii în mod repetat a unui calorifer electric pe ulei. Din acest motiv, conexiunile din prizele aferente prelungitorului s-au detensionat şi au provocat incendiul în momentul în care caloriferul a fost pus în funcţiune. Mai exact, instalaţia electrică a întregului complex Rozita a fost repornită în dimineaţa zilei de 15 decembrie 2014 la ora 7,45 de către un angajat al societăţii, iar în acel moment caloriferul care era în priză a declanşat focul care s-a extins apoi cu repeziciune.
Flăcările au distrus întreg complexul Rozita în numai câteva ore
Centrul Comercial Rozita din Şcheia a fost distrus complet în acea dimineaţă de decembrie, flăcările înghiţind toate standurile comercianţilor.
Alarma s-a dat în jurul orei 8.00, când în câteva zeci de secunde focul a cuprins întreaga hală construită pe aproximativ 5.500 de metri pătraţi. Un nor mare de fum a cuprins zona industrială din Şcheia şi a putut fi observat de la o distanţă de câţiva kilometri.
La faţa locului au fost trimişi 150 de pompieri şi nu mai puţin de 16 autospeciale de stingere, ambulanţe şi maşini de descarcerare, inclusiv autoscara nouă din dotarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava.
Trei persoane au ajuns la Urgenţele Spitalului Judeţean după ce s-au intoxicat cu fum, fiind vorba de doi soţi, ambii de 36 de ani, din municipiul Suceava, şi de un tânăr în vârstă de 31 de ani, din Stroieşti. După ce le-au fost acordate îngrijiri medicale şi au fost ţinuţi câteva ore sub supraveghere medicală, au fost lăsaţi să se întoarcă acasă.
„Au ars produse alimentare şi nealimentare, documente personale şi de evidenţă contabilă, precum şi alte bunuri din cele 141 de standuri comerciale din interiorul complexului, ce aparţineau de 56 de chiriaşi. De asemenea, temperaturile puternice au afectat structura de beton a halei, construită pe o suprafaţă 5.439 de metri pătraţi, iar plafonul clădirii s-a prăbuşit pe o suprafaţă de aproximativ 4.500 de metri pătraţi”, au transmis la vremea respectivă reprezentanţii ISU Suceava.