Primarii din judeţul Suceava sunt invitaţi, astăzi, la Consiliul Judeţean Suceava pentru a fi instruiţi în vederea obligaţiei de colectare selectivă a deşeurilor menajere în localităţile lor, odată cu depozitarea gunoiului în depozitul ecologic de la Moara. De asemenea, ei vor fi informaţi asupra stadiului actual de implementare a Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor (SMID), în care sunt parte toate localităţile din judeţ.
În ceea ce priveşte declanşarea procedurii de punere în funcţiune a depozitului în regim de urgenţă, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat ieri că aparatul de specialitate face toate demersurile pentru ca proiectul de hotărâre în acest sens să fie dezbătut şi aprobat în şedinţa din această lună a deliberativului. Flutur a precizat că a aflat despre existenţa cadrului legal pentru încredinţarea operării în regim de urgenţă la depozitul de la Moara de la consultantul proiectului, la jumătatea lunii ianuarie, dar pentru a primi conţinutul Memorandumului nr. 20/9876/M.B./29.05.2017 cu tema „Aprobarea soluţiilor temporare privind delegarea serviciilor de operare a infrastructurii pentru proiectele finanţate prin fonduri europene, în domeniul deşeurilor”, adoptat în şedinţa de Guvern din 31 mai 2018, a trebuit să facă o solicitare oficială, în scris, la Ministerul Dezvoltării. „Consultantul nostru de la Cluj ne-a spus, în urmă cu trei, patru săptămâni, despre acest Memorandum şi am cerut în scris autorităţilor statului să ni-l trimită”, a spus preşedintele CJ Suceava, care a menţionat că în mod normal comunicarea ar fi trebuit să aibă loc în sens invers, dinspre autorităţile statului către cele ale administraţiei publice judeţene, având în vedere că memorandumurile nu se publică în Monitorul Oficial.
Colectarea şi transportul deşeurilor menajere rămân deocamdată la actualii operatori
Reamintim că marţi, 19 februarie a.c., Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, convocat de preşedintele acestuia, prefectul Mirela Adomnicăi, a adoptat în unanimitate o hotărâre prin care a constatat „existenţa unei stări potenţial generatoare de situaţii de urgenţă create de modul de gestionare a deşeurilor de pe teritoriul judeţului Suceava”, pentru remedierea căreia Consiliul Judeţean trebuie să dispună în cel mai scurt timp „măsurile legale care se impun”.
Asta înseamnă adoptarea, de către CJ, a unei hotărâri de încredinţare directă pentru operare în regim de urgenţă, după care urmează negocierea cu operatorul, semnarea contractului provizoriu cu acesta şi deschiderea depozitului de la Moara. Dacă nu vor fi sincope, la sfârşitul lunii martie deşeurile menajere din întreg judeţul Suceava ar putea fi deja depozitate aici. Colectarea şi transportul deşeurilor menajere rămân deocamdată la actualii operatori, dar şi aceste activităţi atât pentru Moara, cât şi pentru Pojorâta vor fi scoase la licitaţie pentru că, potrivit proiectului, fiecare depozit va avea un unic operator.
Menţionăm că, potrivit unui raport al Agenţiei de Protecţie a Mediului Suceava, prezentat în şedinţa CJSU, în cele cinci depozite temporare de la Rădăuţi, Fălticeni, Gura Humorului, Ipoteşti şi Ilişeşti, a căror autorizaţie de mediu este expirată şi care au capacitatea la limită sau depăşită, sunt depozitate peste 544.000 de tone de gunoi menajer.