Zeci de cadre didactice din județul Suceava au solicitat, anul acesta, continuarea activităţii la catedră, cu toate că au ajuns la vârsta pensionării.
Numărul cererilor care au primit aviz favorabil pentru menţinerea în activitate a fost de 175, solicitările fiind discutate în cadrul consiliilor de administraţie ale școlilor, și, ulterior, în Consiliul de Administraţie al Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava.
Au primit acceptul pentru a profesa în continuare 175 de cadre (129 de profesoare și 46 de profesori), cele mai multe solicitări acceptate venind pentru posturile de învățători (52), educatoare (30), educație fizică și sport, matematică, chimie, biologie etc.
Acordul emis de Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava în cazul cadrelor didactice care îşi prelungesc activitatea la catedră peste vârsta de pensionare este valabil doar pentru anul şcolar următor 2019 – 2020.
De cealaltă parte, patru profesori pensionari nu au primit avizul pentru a profesa în continuare ca titular.
Potrivit metodologiei, solicitările cadrelor didactice se analizează și se validează în funcție de evoluția demografică la nivel local, de planurile de școlarizare, de dinamica resurselor umane, de politicile de personal și de evoluția planurilor-cadru de învățământ.
Pensionari mai mulți la catedră, după modificarea legii
Numărul pensionarilor care vor preda în continuare la catedră este mai mare decât în ceilalți ani, situaţie determinată de decizia Curţii Constituţionale prin care a fost admisă modificarea vârstei de pensionare pentru femei, de la 62 la 65 de ani.Astfel, profesoarele care până la 1 septembrie 2019 împlinesc vârsta de 65 de ani pot continua să lucreze în învăţământ încă 3 ani, dacă doresc.
Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a modificat normele în domeniu, care permiteau până acum ca profesoarele să poată rămâne la catedră până la vârsta de 65 de ani, ceea ce reprezenta deja o prelungire cu trei ani a activităţii după vârsta standard de pensionare.