Programul de reabilitare termică a blocurilor, cu doar 10% din costuri suportate de către proprietari, 30% de către primărie şi 60% de la bugetul de stat, care va demara de anul acesta, este în continuare privit cu reticenţă de suceveni.
În ciuda demersurilor făcute până acum de conducerea Primăriei Suceava, care a şi prevăzut în proiectul de buget pentru 2019 alocarea a aproape un milion de euro pentru cofinanţarea acestor lucrări, numărul celor care şi-au exprimat intenţia de a participa la program a ajuns la 3731 de apartamente.
„Îmi doream să crească numărul solicitărilor de reabilitare termică a clădirilor, noi am prins în calcul că ar fi cel puţin 10.000 de doritori, dar până acum sunt solicitări pentru 3731 de apartamente. Noi am prins în buget suma de 4,3 milioane de lei, aproape un milion de euro pentru finanţarea acestui proiect, sperăm ca oamenii să se convingă pe parcurs. Anveloparea termică făcută de oameni pe la blocuri nu e aceeaşi cu lucrările prevăzute în acest proiect de creştere a eficienţei termice a imobilelor de locuinţe, pentru care se acordă şi certificate de performanţă energetică. Sunt lucrări mult mai ample şi complexe, nu doar o placă de polistiren pe perete şi o mână de var...Înţeleg că oamenii nu au tragere de inimă să intre în acest proiect, dar cred este ultima şansă să îşi reabiliteze locuinţele pentru încă o generaţie”, a precizat primarul Sucevei, Ion Lungu.
Edilul sucevean a făcut din nou apel la reprezentanţii asociaţiilor de proprietari, întruniţi la prima şedinţă de anul acesta, să se implice mai mult în convingerea oamenilor asupra necesităţii participării la programul de reabilitare termică.
Reticenţa acestora, mai mult decât vizibilă, s-a axat pe două direcţii.
Unii cereau să ştie exact cât îi costă pe locatari lucrarea, deşi aşa ceva e imposibil de spus dinainte, pentru că fiecare imobil are particularităţile sale, necesităţi diferite, singura variantă fiind să se facă întâi proiectul tehnic şi apoi o estimare a costurilor, inclusiv cât revine fiecărui proprietar în parte.
Tocmai de aceea primarul Ion Lungu a propus să se facă calculul estimativ pentru un bloc înscris în program, să poată veni cu cifre concrete, cu cât ar trebui să participe locatarii.
„Trebuie să înţelegeţi că deocamdată este un acord de voinţă, abia la faza finală omul spune dacă e de acord sau nu să suporte costurile. Dar dacă nu se fac primii paşi, nu se ajunge la proiectul tehnic, care oferă toate informaţiile necesare”, a adăugat Lungu.
Un alt motiv de reticenţă din partea asociaţiilor s-a dovedit a fi necesitatea convocării adunărilor generale, fiind invocate fel de fel de motive, inclusiv aşa-zise costuri imense cu trimiterea de scrisori recomandate acasă, când, de fapt, convocarea se face în primul rând direct, din uşă în uşă.