Declaraţia politică a deputatului PNL de Suceava Dumitru Mihalescul, referitoare la „condiţiile din anii ‘60” care ar exista în secţia Pediatrie a Spitalului de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, a provocat indignare în instituţia medicală. Managerul spitalului, Vasile Rîmbu, s-a declarat, ieri, surprins de „afirmaţiile neavenite ale domnului deputat Mihalescul”, care „percepe în mod complet diferit o realitate pe care noi şi beneficiarii de servicii medicale pediatrice o văd ca fiind în ton cu tot ceea ce există în secţiile de profil din spitalele europene”.
„Singura scuză a persoanei în cauză ar fi că din anii ‘60 nu a mai fost în spitalul judeţean din Suceava şi atunci probabil cu prilejul tratării bolilor copilăriei. Este posibil să fi rămas cu sechele până astăzi”, a declarat Rîmbu.
Dar nici măcar această scuză n-ar rezista prea mult, consideră managerul unităţii medicale, subliniind că, la jumătatea deceniului al şaselea, la Suceava a fost pus în funcţiune un spital „la cele mai înalte standarde, care cu toate eforturile făcute de noi, de ani buni, au fost greu de egalat”.
„Dacă ne referim strict la Pediatrie, Spitalul Judeţean de Urgenţă <Sfântul Ioan cel Nou>, cu sprijinul şi acordul Consiliului Judeţean, are în proiect dezvoltarea a cât mai multor specialităţi medicale care vizează copiii, dar asta nu înseamnă că ceea ce avem acum nu corespunde cu tot ce presupune o astfel de secţie a unui spital judeţean. Vorbim despre o unitate medicală, nu despre frigidere, şi ar trebui să dăm dovadă de responsabilitate”, a afirmat managerul Vasile Rîmbu.
El a arătat că, în privinţa dotării cu echipamente şi aparatură medicală a secţiei Pediatrie, aceasta este la cel mai înalt nivel, menţionând, printre altele, existenţa a cinci saloane de terapie intensivă – acut, dotarea cu monitoare fixe şi mobile pentru funcţiile vitale, linie de endoscopie digestivă superioară, fibroscop, EEG, ecografe pentru investigaţii abdominale, cord şi transfontanelare, incubatoare, aparat de ventilaţie non-invazivă în sistem CPAP, aparat de pH-metrie, plus dotarea de la Centrul de Epileptologie, funcţional tot în secţia Pediatrie. De asemenea, urmează să fie achiziţionat un aparat de radiologie cu dozare specială pentru copii.
În ceea ce priveşte condiţiile hoteliere, mobilierul secţiei este nou şi adaptat pentru copii, toate saloanele sunt dotate cu TV-Smart, iar în nouă dintre acestea există aparate de aer condiţionat. În secţia decorată integral cu personaje din basme şi din desene animate mai există o sală de mese cu mobilier specific, atât pentru copii mai mari, cât şi pentru cei mici, o cameră de studiu pentru preşcolari şi un spaţiu de joacă.
„Povestea de succes a spitalului”, relatată de Flutur
Reamintim că deputatul PNL de Suceava Dumitru Mihalescul a declarat, în urmă cu două zile, că „este de neacceptat faptul că cei din PSD şi ALDE au votat împotriva construirii unei secţii speciale pediatrice la Suceava, deşi ştiu cu toţii că la Spitalul <Sf. Ioan cel Nou> copiii nu au nici o condiţie decentă pentru a fi trataţi corespunzător, iar personalul medical trebuie să facă faţă unor condiţii şi dotări la nivelul anilor ‘60”.
Asta după ce managerul Spitalului de Urgenţă Suceava, Vasile Rîmbu, a solicitat, în mai multe rânduri, politicienilor locali să nu se folosească de spital în bătălia politică. „Scopul nostru este să îmbunătăţim standardul spitalului, să creştem performanţa serviciilor medicale, fără să avem în vedere cine şi cu ce contribuie la acest deziderat. De aceea vrem ca spitalul să nu devină subiect de dispută politică, să facem eforturi comune pentru dezideratul menţionat. Indiferent de unde vin finanţările, toţi sunt bani publici. Nimeni, absolut nimeni nu a adus bani de acasă la spital”, este cea mai recentă declaraţie a managerului, pe această temă, făcută în noiembrie, anul trecut.
De asemenea, chiar şeful de partid al deputatului Dumitru Mihalescul, respectiv preşedintele CJ Suceava şi al Organizaţiei Judeţene Suceava a PNL, Gheorghe Flutur, a prezentat de nenumărate ori „povestea de succes a Spitalului Judeţean Suceava”, în dotarea şi modernizarea căruia s-au investit în ultimii 8-10 ani peste 50 de milioane de euro, dar probabil parlamentarul fie nu a aflat, fie nu a crezut că povestea este reală.