Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 20 feb 2019 - Anul XXIV, nr. 42 (7043)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Incredibil

În mai bine de doi ani, Guvernul n-a catadicsit să informeze Suceava că depozitul de deşeuri de la Moara poate fi funcţional în regim de urgenţă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Depozitul de deşeuri de la Moara ar fi putut să fie, la această oră, funcţional, în regim de urgenţă, dacă vreun responsabil guvernamental în domeniul mediului ar fi catadicsit să informeze autorităţile judeţene - Consiliul Judeţean, Prefectura, Agenţia de Protecţie a Mediului – că în data de 31 mai 2017(!) Guvernul a adoptat Memorandumul nr. 20/9876/M.B./ 29.05.2017 cu tema „Aprobarea soluţiilor temporare privind delegarea serviciilor de operare a infrastructurii pentru proiectele finanţate prin fonduri europene, în domeniul deşeurilor”, care stabileşte prelungirea termenelor pentru proiectele nefuncţionale, până la data de 31 martie 2019. Tăcerea Guvernului este cu atât mai de neînţeles cu cât memorandumurile nu se publică în Monitorul Oficial, iar implementarea proiectului Sistemul de Management Integrat a Deşeurilor (SMID) în judeţul Suceava a întâmpinat numeroase probleme, până la riscul de a se ajunge în situaţia de a returna banii europeni, adică circa 60 de milioane de euro. Mai mult, actualul ministru al Mediului, Graţiela Gavrilovici, a fost nu o dată la Suceava şi a promis tot sprijinul pentru ca depozitele de la Moara şi Pojorâta să fie puse în funcţiune cât mai curând.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Viorel Seredenciuc, a declarat, ieri, că a aflat despre existenţa memorandumului abia la jumătatea lunii ianuarie a acestui an.

La nivel judeţean nu a avut de unde să afle ce prevederi sunt, a reuşit într-un final să-l obţină de la Guvern. Dacă ar fi ştiut din timp, CJ ar fi putut trece la operare în regim de urgenţă încă din toamna anului trecut, după ce a avut loc recepţia finală a lucrărilor şi a fost obţinută autorizaţia integrată de mediu, în data de 14 noiembrie 2018.

 

Depozitul de la Moara ar putea fi dat în folosinţă la sfârşitul lunii martie

După ce adoptarea memorandumului n-a mai fost ţinută la secret pentru autorităţile sucevene, prefectul Mirela Adomnicăi a demarat rapid toate procedurile pentru ca depozitul Moara să devină operaţional în regim de urgenţă. Astfel, ieri a fost convocat de prefect Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, care a adoptat în unanimitate o hotărâre prin care „se constată fără echivoc existenţa unei stări generatoare de situaţii de urgenţă” în privinţa deşeurilor menajere şi a dispus luarea măsurilor legale care se impun, adică încredinţarea directă a activităţii de operare la depozitul de deşeuri de la Moara până la soluţionarea contestaţiilor la licitaţia de operare. Prin aceeaşi hotărâre s-a stabilit că CJ va informa săptămânal prefectul judeţului, în calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, cu privire  la stadiul măsurilor aplicate.

De asemenea, conform hotărârii, Agenţia pentru Protecţia Mediului, Serviciul Comisariatul Judeţean Suceava din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu, Direcţia de Sănătate Publică Suceava, Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor şi Sistemul de Gospodărire a Apelor vor monitoriza permanent şi vor informa prefectul despre situaţia generată la nivelul judeţului Suceava.

În susţinerea hotărârii CJSU de ieri, au avut puncte de vedere convergente Consiliul Judeţean, Agenţia de Protecţie a Mediului, Garda de Mediu, Direcţia de Sănătate Publică, Direcţia Sanitar-Veterinară şi Sistemul de Gospodărire a Apelor.

Următorul pas este adoptarea unei hotărâri de încredinţare directă pentru operare în regim de urgenţă, de către Consiliul Judeţean, în şedinţa de săptămâna viitoare, după care urmează negocierea cu operatorul şi în maximum 15 zile se poate semna contractul provizoriu cu acesta. Perioada uzuală de mobilizare este de 90 de zile, însă vicepreşedintele CJ, Viorel Seredenciuc, a declarat că se va încerca scurtarea acesteia la 20 de zile. Prin urmare, la sfârşitul lunii martie deşeurile menajere din întreg judeţul Suceava ar putea fi deja depozitate la Moara.

 

În depozitele temporare se află peste 544.000 de tone de deşeuri

Potrivit raportului APM, prezentat în şedinţa CJSU, la această oră, în cele cinci depozite temporare de la Rădăuţi, Fălticeni, Gura Humorului, Ipoteşti şi Ilişeşti, a căror autorizaţie de mediu este expirată şi care au capacitatea la limită sau depăşită, sunt depozitate peste 544.000 de tone de gunoi menajer. Dacă deşeurile ar fi transportate la Moara, ar ocupa jumătate din celulă, iar riscurile de autoaprindere şi impactul asupra populaţiei şi mediului, la transfer, ar fi foarte mare. De aceea, autorităţile sucevene preferă închiderea pe loc a celor cinci depozite, în funcţiune din 2014.

Menţionăm că recomandarea din Memorandumul nr. 20/9876/M.B. din 29.05.2017 este ca operarea provizorie să fie făcută de câştigătorul licitaţiei, chiar dacă acesta este contestat. Licitaţia pentru Moara a fost câştigată de asocierea firmelor FLORCONSTRUCT, FRITEHNIC SRL şi RITMIC COM SRL; desemnarea câştigătorului a fost contestată atât la Comisia Naţională de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), cât şi în instanţă.

În cadrul soluţiei temporare, fluxul deşeurilor trebuie să fie conform celor stabilite în aplicaţia de finanţare, respectiv să se efectueze colectarea selectivă, sortarea şi tratarea în instalaţiile incluse în sistemul de management integrat al deşeurilor din judeţ; să fie respectate tarifele maximale stabilite prin proiect, cu obligaţia Consiliului Judeţean de a emite o declaraţie pe proprie răspundere prin care se angajează ca pe perioada delegării temporare să respecte tarifele maximale şi fluxurile de deşeuri stabilite prin proiect.

Reamintim că licitaţia pentru operarea depozitului de deşeuri de la Moara, care a debutat în luna mai a anului 2017, a avut desemnat un câştigător în data de 17 decembrie 2018.

Contractul de operare la depozitul de la Moara este evaluat la circa 20 de milioane de euro, cu o derulare pe durată de 10 ani.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului În mai bine de doi ani, Guvernul n-a catadicsit să informeze Suceava că depozitul de deşeuri de la Moara poate fi funcţional în regim de urgenţă.
 Vizualizări articol: 1432 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.0 din 1 vot
În mai bine de doi ani, Guvernul n-a catadicsit să informeze Suceava că depozitul de deşeuri de la Moara poate fi funcţional în regim de urgenţă2.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei