Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 19 feb 2019 - Anul XXIV, nr. 41 (7042)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Soluţie

Depozitul de deşeuri de la Moara poate fi pus în funcţiune în regim de urgenţă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă se întruneşte, astăzi, la solicitarea prefectului de Suceava, Mirela Adomnicăi, în vederea adoptării unei hotărâri pentru darea în funcţiune în regim de urgenţă a depozitului de deşeuri de la Moara. Prefectul Adomnicăi a declarat că este vorba despre o soluţie temporară, până la finalizarea contestaţiilor la licitaţia pentru desemnarea unui operator. Potrivit prefectului, baza legală a acestei decizii este Memorandumul nr. 20/9876/M.B./ 29.05.2017 cu tema „Aprobarea soluţiilor temporare privind delegarea serviciilor de operare a infrastructurii pentru proiectele finanţate prin fonduri europene, în domeniul deşeurilor”, care stabileşte prelungirea termenelor pentru proiectele nefuncţionale, până la data de 31 martie 2019. Memorandumul a fost aprobat în şedinţa de guvern din 31 mai 2017, dar până acum nici o autoritate de mediu nu a făcut referire la asta, deşi depozitele temporare de deşeuri de pe raza judeţului Suceava sunt la capacitate maximă, iar cele două depozite ecologice, de la Moara şi Pojorâta, sunt finalizate dar nu sunt date în exploatare.

Dacă soluţia va fi acceptată de titularul proiectului Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor (SMID), respectiv Consiliul Judeţean Suceava, la şedinţa ordinară din această lună deliberativul ar putea aproba o hotărâre în vederea încheierii unui contract de operare provizorie, până la finalizarea contestaţiilor şi atribuirea contractului. Recomandarea din memorandum este ca acest contract temporar să fie încheiat cu câştigătorul licitaţiei. Astfel, grupul de firme care a câştigat licitaţia poate fi invitat la negocieri de către Consiliul Judeţean, pentru a încheia un contract de operare provizorie, justificată de o stare de urgenţă. Memorandumul nr. 20/9876/M.B. din 29.05.2017 a fost încheiat cu scopul de a se găsi soluţii pentru deblocarea proiectelor, iar orice încălcare a lui poate duce la pierderea finanţării pentru o parte a proiectului sau chiar în întregime.

 

Memorandumul obligă la colectare selectivă şi la încadrarea în tarifele maximale stabilite în proiect

În cadrul soluţiei temporare, fluxul deşeurilor trebuie să fie conform celor stabilite în aplicaţia de finanţare, respectiv să se efectueze colectarea selectivă, sortarea şi tratarea în instalaţiile incluse în sistemul de management integrat al deşeurilor din judeţ. Important, în Memorandum este prevăzută foarte clar respectarea tarifelor maximale stabilite prin proiect, cu obligaţia Consiliului Judeţean de a emite o declaraţie pe proprie răspundere prin care se angajează ca pe perioada delegării temporare să respecte tarifele maximale şi fluxurile de deşeuri stabilite prin proiect.

Reamintim că licitaţia pentru operarea depozitului de deşeuri de la Moara, care a debutat în luna mai a anului 2017, a avut desemnat un câştigător în data de 17 decembrie 2018. Rezultatul a fost contestat de alţi trei participanţi; două contestaţii au fost depuse la Comisia Naţională de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) şi una a fost făcută în instanţă.

Contractul de operare la depozitul de la Moara este evaluat la circa 20 de milioane de euro, cu derulare pe o durată de 10 ani. Pentru obţinerea lui s-au înscris şase firme şi asocieri de firme: ECOSUD SA Bucureşti; asocierea RER ECOLOGIC SERVICE SA Buzău şi RERSERVICII ECOLOGICE SRL; GIREXIM UNIVERSAL SA; DIASIL SERVICE SRL; asocierea FLORCONSTRUCT, FRITEHNIC SRL şi RITMIC COM SRL; asocierea SC TAHAL România Bucureşti, SUCT SA şi SITAHAL NAGAL Italia.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Depozitul de deşeuri de la Moara poate fi pus în funcţiune în regim de urgenţă.
 Vizualizări articol: 1695 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.3 din 3 voturi
Depozitul de deşeuri de la Moara poate fi pus în funcţiune în regim de urgenţă2.353

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei