luni, 18 feb 2019 - Anul XXIV, nr. 40 (7041)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7792 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Proiect neagreat

Structura următorului an şcolar, considerată de oamenii şcolii disproporţionată şi neadecvată

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Structura următorului an şcolar, propusă de Ministerul Educaţiei, a iscat nemulţumiri printre profesori şi elevi, aceştia considerând că formula pusă în discuţie este „total neadecvată şi disproporţionată”.

Potrivit propunerilor ministerului, anul şcolar 2019-2020 se structurează pe două semestre, după cum urmează: semestrul I are 14 săptămâni, dispuse în perioada 16 septembrie 2019 - 20 decembrie 2019, şi semestrul al II-lea are 21 săptămâni, dispuse în perioada 13 ianuarie 2020 - 19 iunie 2020.

Astfel, vacanţa de iarnă, de la final de an calendaristic, ar urma să se transforme în vacanţă intersemestrială, iar următoarea perioadă de recreere este programată în primăvară, pe 3 aprilie, soluţii identificate de ministerul de resort pentru ca anul şcolar să nu mai fie fragmentat de vacanţe care se succed la intervale mici de timp.

Una dintre problemele semnalate de profesori este disproporţia semestrelor, primul fiind cu şapte săptămâni mai scurt decât cel de-al doilea.

Sindicatele sunt de părere că structura propusă de Ministerul Educaţiei este „total neadecvată şi disproporţionată, nerealistă, inoportună, contrară intereselor beneficiarilor primari ai educaţiei, precum şi oricărui principiu pedagogic în materia procesului de predare – învăţare – evaluare”.

„În opinia noastră, este o discrepanţă mult prea mare între cele două semestre, primul fiind cu un sfert mai mic decât al doilea”, menţionează sindicatele, care spun că această modificare nu este în beneficiul nimănui.

O altă propunere vizează ca şcoala să înceapă pe 9 septembrie, în loc de 16 septembrie, şi să se încheie mai devreme cu o săptămână, astfel încât să se poată acoperi 34 de săptămâni de cursuri şi o săptămână de “Școala altfel”.

Sindicatele profesorilor cer în continuare dezbateri, susţinând că cele două semestre sunt dezechilibrate, fapt ce îi dezavantajează pe elevi, dar şi pe profesori.

Probleme ar putea să apară în primul semestru, 14 săptămâni fiind considerate insuficiente în cazul anumitor discipline, îndeosebi pentru cele la care se susţine teză şi care au o singură oră în orar pe săptămână.

Intervalul este considerat prea scurt pentru predarea materiei, recapitulare, susţinerea tezei, încheierea mediilor etc.

Conform proiectului ordinului de ministru prin care se stabileşte structura anului şcolar 2019-2020, discutat în Comisia de Dialog Social de joi, 14 februarie, elevii vor pierde vacanţa intersemestrială pe care o aveau la începutul lunii februarie. Primul semestru se va încheia înainte de vacanţa de Crăciun, iar semestrul al doilea va începe imediat după revenirea elevilor la cursuri. În perioada 26 octombrie - 3 noiembrie 2019, clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar vor fi în vacanţă.

Potrivit proiectului de ordin al Ministerului Educaţiei, anul şcolar 2019-2020 are 35 de săptămâni de cursuri. Anul şcolar aflat în desfăşurare are 34 de săptămâni.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Structura următorului an şcolar, considerată de oamenii şcolii disproporţionată şi neadecvată.
 Vizualizări articol: 1599 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Structura următorului an şcolar, considerată de oamenii şcolii disproporţionată şi neadecvată0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei