Examinarea la proba teoretică pentru obţinerea permisului de conducere se susţine fără programare prealabilă, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, prefectul de Suceava, Mirela Adomnicăi. Se menţine, în schimb, un decalaj destul de mare între momentul promovării examenului teoretic şi susţinerea probei practice, mai ales în cazul candidaţilor examinaţi în municipiile Câmpulung Moldovenesc, Rădăuţi şi Fălticeni. Prefectul Adomnicăi a precizat că pentru persoanele declarate admis la proba teoretică pentru obţinerea permisului de conducere programarea la proba practică, în municipiul Suceava, este la aproape 3 luni, iar în municipiile Câmpulung Moldovenesc, Rădăuţi şi Fălticeni, programarea este la 5 luni.
Conform datelor prezentate de prefect, la Compartimentul Regim permise de conducere, în prima lună a acestui an au fost emise 3.188 de permise de conducere. Numărul total al deţinătorilor de permis de conducere, din judeţul Suceava, la data de 13 februarie a.c., era de 242.642 de persoane.
Menţionăm că, în prezent, activităţile pe linie de permise şi înmatriculări se desfăşoară în baza programărilor online. Decalajele sunt de o zi pentru implementarea dosarului de examinare la proba teoretică în vederea obţinerii permisului de conducere; 20 de zile pentru preschimbarea permisului de conducere, obţinut în România sau în străinătate; 53 de zile pentru înmatricularea sau transcrierea vehiculului; 5 zile pentru obţinerea autorizaţiei provizorii de circulaţie.
Rezervările online îşi dovedesc eficienţa, chiar dacă mai lent decât era de aşteptat
Sistemul rezervărilor online la Serviciul Înmatriculări Vehicule şi Eliberare Permise Suceava a fost instituit de prefectul Mirela Adomnicăi în luna decembrie a anului 2017, ca măsură de deblocare a acestui serviciu şi de combatere a samsarilor care traficau rezervări pentru înmatricularea vehiculelor.
În ceea ce priveşte proba practică pentru obţinerea permisului auto, deşi la începutul anului trecut prefectul a decis, prin ordin, susţinerea acestui examen doar în municipiul Suceava, ulterior a renunţat la această măsură, în urma protestelor reprezentanţilor şcolilor de şoferi şi a lăsat la latitudinea candidaţilor dacă se înscriu la examenul practic în Suceava sau în Câmpulung Moldovenesc, Rădăuţi sau Fălticeni.
Decizia de desfiinţare a celorlalte puncte de examinare a fost motivată de prefectul Mirela Adomnicăi prin gradul diferit de dificultate a traseelor de la o localitate la alta, necesitatea unei echităţi între candidaţi în ceea ce priveşte accesul la acelaşi nivel de dificultate a traseului, necesitatea ca examinatorul să evalueze candidatul cu privire la încadrarea corectă pe drum, pe benzile de circulaţie, în intersecţiile cu sens giratoriu, în curbe, preselectarea benzilor şi comportamentul corect la semafoare, iar toate aceste condiţii sunt îndeplinite doar de municipiul Suceava. Pe lângă acestea, ea a mai invocat numărul scăzut de examinatori şi faptul că prin aducerea candidaţilor la Suceava se economisesc orele consumate de examinatori cu deplasarea la punctele din celelalte oraşe.