Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România – Cultul Mozaic (FCER-CM) a depus, ieri, o plângere penală la Poliţia din Siret, după ce a constatat că Chivotul Sfânt (Aron Kodeş) al sinagogii din Siret a fost înlocuit cu un fals, iar cel original este scos la vânzare la o licitaţie care va avea loc săptămâna viitoare, în Israel. Preşedintele FCER -CM, dr. Aurel Vainer, a informat, ieri, printr-un comunicat că a aflat „cu stupoare şi revoltă” că un site din Israel a anunţat luni, 11 februarie a.c., programarea unei licitaţii pentru vânzarea Chivotul Sfânt al Sinagogii din Siret. Din informaţiile furnizate de preşedintele Comunităţii Evreieşti din Rădăuţi, care are în grijă şi sinagoga din Siret, a reieşit că Aron Kodeş-ul acestei sinagogi a fost recent restaurat, în vara anului 2016.
„După verificările făcute de urgenţă de FCER-CM, inclusiv cu ajutorul unui expert, rezultă că există diferenţe între Aron Kodeş-ul original şi cel existent în prezent în Sinagoga din Siret. Concret, expertul a afirmat că <se poate susţine că piesa prezentă acum în Sinagogă este o altă piesă decât cea originală>”, a declarat dr. Vainer.
În urma acestor prime demersuri, în ziua de vineri, 15 februarie, FCER-CM a formulat o plângere penală pentru fraudă, depusă la poliţia din Siret.
De asemenea, pentru a evita vânzarea unei valoroase piese aparţinând atât patrimoniului iudaic, cât şi celui naţional român, a fost transmisă în Israel o solicitare de blocare a licitaţiei.
„În funcţie de evoluţia verificărilor, vor fi sesizate şi organele israeliene abilitate prin lege să întreprindă o astfel de anchetă penală pe teritoriului statului Israel”, a precizat preşedintele FCER-CM, dr. Aurel Vainer.
Preţul de pornire la licitaţie este 35.000 de dolari
Publicaţia la care a făcut referire dr. Vainer, https://jewish-heritage-europe.eu/2019/02/11/romania-ark-of-historic-synagogue-dismantled/, preia informaţii de pe site-ul Casei de licitaţii Moreshet, din Ierusalim, potrivit cărora chivotul scos la vânzare pentru data de 20 februarie a.c., cu un preţ de pornire de 35.000 de dolari, este „o piesă demnă de muzeu, de valoare istorică extremă", care datează de la începutul secolului al XIX-lea. Pagina web a Casei Moreshet spune că Aron Kodeş-ul a fost demontat recent "într-o operaţiune complexă şi după eforturi mari", dar nu spune cine l-a scos din sinagogă şi nici nu oferă detalii despre cine a făcut-o şi cine îl vinde.
Publicaţia Jewish Heritage Europe mai scrie că într-un schimb de e-mailuri cu Casa Moreshet, aceasta a spus că Aron Kodeş-ul original a fost înlocuit cu o replică în urmă cu trei ani şi că are documentaţia privind vânzarea.
Chivotul prezent acum în sinagoga din Siret este o replică simplificată a originalului. Cel original apare în fotografii din aprilie 2016.
Precizăm că denumirea de chivot (Aron Kodeş) revine spaţiului din sinagogă unde sunt păstrate sulurile Legii (Tora), în amintirea Arcei Legământului, pierdută ca urmare a distrugerii Templului din Ierusalim (70 e.a.).
Chivotul Legământului este realizat din lemn de salcâm, poleit cu aur curat, la care se adaugă un capac din aur masiv, având la capete doi heruvimi, de asemenea din aur. Chivotul mai este cunoscut şi sub denumirea de Arca Legământului. Conform religiei iudaice, odată cu apariţia Tablelor Legii, Dumnezeu a poruncit ca păstrarea acestora să se asigure în ceea ce numim Chivotul Legământului, Chivotul Sfânt sau Aron Kodeş.
Sinagoga din Siret este unul dintre cele mai vechi lăcaşe de cult evreieşti din nordul Moldovei, fiind construită în anul 1840.