Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 16 feb 2019 - Anul XXIV, nr. 39 (7040)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Vine primăvara

Imagini inedite cu un urs abia ieşit din hibernare în Parcul Naţional Călimani

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Ursul, regele pădurilor din Carpaţi, a început să iasă din hibernare, semn că primăvara este aproape. Imagini inedite cu primii paşi ai unui urs brun, surprinse imediat după ieşirea din somnul de iarnă, au fost filmate zilele acestea într-o pădure din Parcul Naţional Călimani, de către rangerul Cristin Cireş, aflat într-o acţiune de monitorizare.

Pădurile din Parcul Naţional Călimani, monitorizate permanent de specialiştii Romsilva, asigură habitatul sănătos pentru numeroase specii, inclusiv carnivore mari, aici având asigurate toate condiţiile de linişte, hrană şi adăpost.

România sare cea mai însemnată populaţie de urşi din Europa, care numără circa 6.300 de exemplare. Ursul brun trăieşte de-a lungul întregului lanţ carpatic, în păduri întinse şi dese, preferând zonele liniştite, mai puţin frecventate de om.

Ursul se hrăneşte intensiv vara şi toamna şi acumulează mai multă grăsime necesară somnului de iarnă, când se retrage într-un bârlog, când metabolismul acestuia este redus, ajutându-l să supravieţuiască iarna, când hrana este limitată.

Urşii sunt animale omnivore, hrana lor fiind vegetală, dar şi de origine animală, de la peşti, cervide, mamifere mici, până la păsări sau ouă de păsări şi insecte.

În căutarea hranei, urşii fac deplasări lungi, folosindu-şi toate simţurile dezvoltate. Urşii detectează hrana de la câţiva kilometri distanţă, având simţul olfactiv extrem de dezvoltat. Urşii au fose nazale mari şi mii de receptori ai mirosului, iar centrul mirosului din creierul ursului este de cinci ori mai dezvoltat decât al omului.

Parcul Naţional Călimani, unul dintre cele 22 de parcuri naţionale şi naturale administrate de Regia Naţională a Pădurilor–Romsilva, are o suprafaţă de 24.556 de hectare pe raza judeţelor Suceava, Mureş, Bistriţa-Năsăud şi Harghita.

Conform Planului de Management, în Zonele de Protecţie Strictă şi Integrală, unde intervenţia umană este interzisă, sunt incluse 16.808,4 hectare, iar în Zona de Conservare Durabilă, ”tampon”, se află 7.747,3 hectare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Imagini inedite cu un urs abia ieşit din hibernare în Parcul Naţional Călimani.
 Vizualizări articol: 2534 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Imagini inedite cu un urs abia ieşit din hibernare în Parcul Naţional Călimani5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei