Un adevărat record negativ se consemnează la Primăria Rădăşeni, acolo unde o licitaţie din urmă cu aproape doi ani încă nu are un câştigător. Şi asta pentru că membrii comisiei de evaluare a ofertelor nu au reuşit nici până acum să stabilească firma care va executa lucrările. Dacă ţinem cont şi de faptul că după desemnarea câştigătorului este foarte probabil să se ajungă la contestaţii, inclusiv în instanţă, se va lungi cu luni bune termenul de semnare a contractului şi demarare efectivă a lucrărilor.
Proiectul pentru care se tergiversează atât de mult desemnarea câştigătorului are ca obiect înfiinţarea unui sistem de alimentare cu apă şi reţea de apă uzată menajeră în satul Rădăşeni, iar valoarea estimată a contractului este de 11.353.418,83 lei fără TVA, termenul de finalizare a lucrărilor fiind de 24 de luni din momentul semnării contractului.
Pentru acest proiect care se derulează prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală s-a solicitat deja de cinci ori prelungirea ofertei şi garanţiei de participare pentru firmele care au rămas în cursa finală pentru adjudecarea licitaţiei.
Neculai Perju, primarul din Rădăşeni, a venit şi cu explicaţii pentru această tergiversare a desemnării câştigătorului. În opinia acestuia, s-a ajuns în această situaţie pentru că e prea mult de muncă.
„La licitaţie s-au înscris 16 firme, iar acum au mai rămas numai patru. Pentru asta a fost nevoie de analiza mai multor dosare, ceea ce a necesitat timp. Aproape 6 luni a durat evaluarea ofertelor, iar ulterior s-au cerut clarificări de la firmele rămase în cursă pentru adjudecarea licitaţiei. În comisie sunt şi reprezentanţi ai ANAF, care monitorizează modul cum se face evaluarea ofertelor, aşa încât nu cred că poate exista vreo suspiciune. Am mai fost implicaţi în alte 11 licitaţii, dar niciodată nu s-a întâmplat ca lucrurile să se lungească atât de mult”, a precizat Neculai Perju.
Primarul din Rădăşeni şi-a exprimat speranţa ca licitaţia să se încheie în următoarele săptămâni pentru a se putea trece la pasul următor: execuţia lucrărilor. Pentru acest proiect, partea de cofinanţare din partea Primăriei Rădăşeni este de 3,5 milioane de lei, o sumă substanţială pentru bugetul unei comune.