În urma demersurilor repetate făcute la București, inclusiv prin protestul primarilor vizavi de alocările bugetare, municipalitatea suceveană va primi mai mulți bani decât anul trecut, dar mare parte din ei vor fi necesari pentru acoperirea cheltuielilor de asistență socială, care au trecut acum total în sarcina primăriilor.
Mai exact, Primăria Suceava va avea de plătit patru milioane de euro doar pentru a se achita de noile sarcini pe linie de asistență socială, transferate de la obligațiile statului la cele ale administrațiilor locale.
„Cu toate eforturile depuse în ultima perioadă prin AMR (Asociaţia Municipiilor din România – n.r.), mare izbândă nu am avut. Ne-am făcut iluzii, mai ales că foarte mulți primari, inclusiv cei ai PSD, erau nemulțumiți de proiectul de buget.
Până una alta, s-a obținut creșterea cotei de venit de la 41% la 60%. Asta însemnă că la Primăria Suceava vom primi mai mult cu 27 de milioane de lei, adică puțin peste 5 milioane de euro. Astea ar fi cele 5 milioane de euro pe care le-am pierdut în 2017, dar în același timp ni se pune în cârcă întreaga asistență socială, să o finanțăm.
Asta înseamnă că, pentru cele 423 de indemnizații de însoțitor și 403 indemnizații de persoane cu handicap, municipalitatea suceveană va cheltui 22,2 milioane de lei.
Practic, rămânem cu 4,9 milioane de lei – un milion de euro din cele pierdute în 2017”, a explicat edilul sucevean, abia întors de la București, unde a avut discuții tot pe tema bugetului.
Drept urmare, din cele cinci milioane de euro pierdute în 2017, municipalitatea suceveană rămâne cu un minus de 4 milioane de euro față de perioada în care s-a redus cota de TVA de la 16% la 10%.