Un exemplar extrem de rar – o căprioară albă, şi-a făcut apariţia în pădurile şi pe dealurile din apropierea municipiului Suceava, aflate pe raza Ocolului Silvic Pătrăuţi.
Dacă prezenţa căprioarelor pe câmpurile şi la marginea pădurilor din zona Pătrăuţi – Mitocu Dragomirnei a devenit deja normalitate, acestea putând fi văzute adesea, atât din tren cât şi din maşină, cea a unui frumos cerb lopătar, cu o femelă de culoare albă, este cu adevărat impresionantă.
Acest lucru li s-a întâmplat unor tineri din comuna Pătrăuţi - Dan Truscan, Naty Turturean şi Matei Havrisciuc care, în timpul unei drumeţii prin pădure, sâmbătă, 9 februarie, au surprins o familie de cerbi lopătari (un mascul şi 5 femele), cel mai surprinzător fiind faptul că una dintre femele este complet albă.
Şeful Ocolului Silvic Pătrăuţi, Stelian Chidoveţ, a confirmat prezenţa neobişnuitului exemplar pe terenurile aflate în administrarea Direcţiei Silvice Suceava:
„Este o femelă de cerb lopătar, care în locul coloritului lor normal, are blană albă. Este un fenomen care apare o dată la câteva generaţii, chiar dacă femela care a născut-o este de altă culoare”.
Pentru a surprinde în imagini familia de cerbi lopătari – animale extrem de precaute, atente la orice potenţial pericol, cei trei tineri au stat la pândă aproximativ o oră şi jumătate, au mers târâş pe distanţe mari, dar tot nu au reuşit să se apropie destul de bine încât să facă fotografii mai clare, în condiţiile în care nici aparatura foto pe care o aveau la dispoziţie nu este profesională, ci de amatori. Chiar şi aşa, datorită perseverenţei lor, au reuşit să surprindă destul de bine în imagini extrem de rarul exemplar de căprioară albă.
Conform experţilor în domeniu, albinismul nu este o boală sau rezultatul vreunei mutaţii genetice, ci o varietate rar întâlnită. În ciuda aspectului deosebit, animalul ar putea fi dezavantajat de acesta, ieşind foarte uşor în evidenţă în afara sezonului hibernal şi putând prezenta o sensibilitate crescută în cazul expunerii la soare.