Managerul Spitalului de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, Vasile Rîmbu, recomandă parlamentarilor să promoveze o inițiativă legislativă care să vizeze interzicerea prestării activității medicale concomitent în sectorul public și în cel privat. Vasile Rîmbu a declarat, ieri, în conferință de presă, că principala problemă cu care se confruntă sistemul medical din România este lipsa timpului și asta deoarece medicii sunt mereu pe fugă, să ajungă la locurile de muncă în care activează. Mai mult, Rîmbu a afirmat că, dacă la cabinetele private personalul medical „se poartă frumos, este simpatic, empatic, profesionist, zâmbitor”, aceiași oameni sunt în spitalele publice, „acri”, „cu totul altfel”. Cu toate acestea, nici unul nu renunță la munca în spitalele publice, care „au devenit un fel de piață de selectare a pacienților”, consideră managerul Spitalului de Urgență Suceava. Totodată, afirmă el, dacă lucrurile ar fi separate, acesta ar fi și un impuls pentru dezvoltarea sectorului medical privat, iar cei care ar avea de câștigat sunt atât medicii, care ar avea mai mult timp liber și ar fi mai puțin stresați, cât și pacienții, care ar primi mai multă atenție din partea medicilor lor. Potrivit managerului, 99,9% dintre medicii din spital lucrează și în sistemul privat.
Pentru a se asigura că aceștia, la fel ca și restul personalului, sunt prezenți la serviciu conform programului, pontajul se face electronic și se controlează corectitudinea prin intermediul sistemului de monitorizare video, instalat la toate punctele de acces în spital. Programul medicilor este de la ora 8.00 la ora 15:00, al asistentelor și infirmierelor, de la 7.00 la 19.00, în ambulator, 8.00-16.00, cu acces pentru pacienți de la ora 7.00, în blocul operator, 8.00-14.00.
Întârzierea la program duce la pierderea întregii ore, chiar dacă este vorba de doar câteva minute, la fel și în cazul plecării mai devreme. „Ora 15.00 este ora 15.00”, a precizat managerul. Totodată, orele suplimentare sunt evidențiate separat, dar trebuie justificate și se compensează cu timp liber, fără plată, conform legislației.
Rîmbu apreciază că o altă problemă este lipsa oricăror angajamente din partea absolvenților învățământului medical fără taxă de a presta o anumită perioadă de timp în țară și consideră incorect „să facem un sfert de secol de studii și apoi să plecăm în altă parte”.