Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 114/2018 stipulează la articolul 71 o derogare prin care, în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2019, pentru domeniul construcţiilor, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se stabileşte în bani, fără a include sporuri şi alte adaosuri, la suma de 3.000 de lei lunar.
La prima vedere, este o măsură benefică în sprijinul oamenilor care îşi desfăşoară activitatea în acest domeniu, numai că, din păcate, multe aspecte legate de acest subiect sunt lăsate în aer.
Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan a atras atenţia că actualul Guvern nu a făcut altceva decât să arunce lucrurile într-un haos total.
„Această măsură, care la prima vedere poate să pară o modalitate a Guvernului de a forţa creşterea salariului minim din sectorul construcţiilor, a generat deja mai multe probleme deosebit de grave, atât pentru administraţia publică locală, cât şi pentru ceilalţi beneficiari de proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile aferente cadrului financiar multianual 2014-2020. Cea mai mare problemă provine din faptul că Ordonanţa nr. 114/2018 nu conţine nici o prevedere, nici măcar tranzitorie, cu privire la creşterea costurilor cu factorul de producţie muncă pentru contractele de lucrări sau pentru proiectele finanţate din fonduri europene aflate în derulare. Astfel, operatorii economici care au câştigat licitaţii în anii 2016-2017 şi care au depus oferte câştigătoare bazându-se pe un alt cost orar cu forţa de muncă (salariu minim de 1.250 de lei în 2016, respectiv 1.450 de lei în anul 2017) au constatat că prin OUG nr. 114/2018 nu se mai pot încadra în costurile estimate iniţial, mai ales că, în ultimii doi ani de zile, şi preţurile materialelor de construcţii au crescut consistent”, a arătat Ioan Balan.
Pentru aceste motive, parlamentarul sucevean s-a adresat ministrului Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, care deţine şi funcţia de ministru interimar la Dezvoltare Regională şi Administraţie Publică. Practic, Ioan Balan doreşte clarificări despre situaţia creată, precum şi soluţii de ieşire din criză.
„Care sunt modalităţile prin care autorităţile contractante (primării/consilii judeţene) pot să ajusteze costurile contractelor de lucrări atribuite, ca urmare a creşterii costurilor cu forţa de muncă operate prin OUG nr. 114/2018? Ce soluţii propuneţi pentru ca investiţiile în derulare să nu intre într-un blocaj total? Cine va acoperi costurile suplimentare? Cum vor fi reajustate, de asemenea, sumele estimate iniţial pentru lucrările derulate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală?”, sunt doar câteva din întrebările adresate lui Eugen Teodorovici.
Nelămuririle legate de această creştere salarială venită de nicăieri au generat şi alte întrebări din partea deputatului Ioan Balan.
Mai exact, acesta doreşte să afle care sunt căile de urmat pentru beneficiarii de fonduri europene nerambursabile care nu se mai pot încadra în costurile estimate iniţial, ca urmare a majorării salariului minim din sectorul construcţiilor.
De asemenea, Ioan Balan l-a întrebat pe ministrul Finanţelor Publice când intenţionează să intervină legislativ, astfel încât Guvernul să reglementeze modalităţile prin care primăriile şi consiliile judeţene pot să redimensioneze costurile contractelor în derulare, ca urmare a creşterii salariului minim din sectorul construcţiilor la 3.000 de lei.