Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava (USV) a stabilit condiţiile de admitere pentru anul universitar următor, viitorii studenţi ai instituţiei urmând să fie admişi, în mare parte, în funcţie de media şi notele de la examenul de bacalaureat.
Cu mici excepţii, facultăţile menţin formulele de admitere de anul trecut.
În plus, pentru a fi declaraţi admişi candidaţii trebuie să promoveze şi proba de testare a cunoştinţelor şi capacităţilor cognitive, probă finalizată cu admis/respins. Testarea cuprinde câteva întrebări legate de motivaţia candidatului, profesia pe care şi-a doreşte după absolvire, calităţile lui etc.
În cadrul USV funcţionează 10 facultăţi. Facultăţile de Educaţie Fizică şi Ştiinţele ale Educaţiei impun susţinerea unorprobe de aptitudini, al căror rezultat contează la media de admitere, în cazul celorlalte facultăţi menţinându-se criteriile care ţin de examenul de bac.
Cum se dă admiterea la USV
Facultatea de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică păstrează formula de admitere de anul trecut, constituită din media examenului de bacalaureat (60%) şi cea mai mare notă de la probele scrise ale examenului maturităţii (40%). Condiţiile sunt identice şi pentru candidaţii Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Administrative.
Viitorii boboci care vor să studieze la Facultatea de Istorie şi Geografie trebuie să ţină cont de ce notă obţin la proba de limba română şi de nota de la proba la alegere a profilului şi specializării de la bacalaureat. Media de admitere la această facultate reprezintă media aritmetică dintre cele două note.
Schimbări sunt la Facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor, unde, din acest an, media la specializarea Calculatoare şi tehnologia informaţiei se calculează diferit. Media la bac are o pondere de 50%, iar nota de la proba de Matematică sau Informatică (cea mai mare notă dintre cele două) contează tot în proporţie de 50%.
La celelalte specializări, examenul maturităţii va conta în proporţie de 70%, iar nota cea mai mare obţinută la probele scrise ale examenului de bacalaureat – 30%.
Criterii identice ca în 2018 şi pentru admiterea la Facultatea de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării, unde formula de calcul ţine seama în proporţii egale de nota obţinută la proba de limba şi literatura română de la bac şi media generală a acestui examen.
Candidaţii pentru Facultatea de Inginerie Mecanică, Mecatronică şi Management trebuie să aibă în vedere că media de admitere reprezintă media aritmetică dintre nota cea mai mare obţinută la examenului de bacalaureat şi a doua notă, în ordine descrescătoare, dintre notele obţinute la probele scrise ale bacului.
La Facultatea de Inginerie Alimentară, formula de admitere implică media de la examenul de bacalaureat într-o pondere de 50% şi nota cea mai mare obţinută la probele scrise ale examenului de bacalaureat, în proporţie de 50%.
Stabilirea mediei de admitere la Facultatea de Silviculturăse face în funcţie decele mai mari două note de la probele scrise ale examenului de bacalaureat.
Probe suplimentare la Educaţie Fizică şi Ştiinţe ale Educaţiei
În vederea admiterii la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, specializarea Educaţie fizică şi sportivă, candidaţii vor susţine o probă sportivă (atletism, baschet, fotbal, gimnastică, handbal, lupte, înot, rugby, volei, canotaj) sau un test motric. Calculul mediei de admitere diferă în funcţie de proba pe care o va susţine absolventul.
Pentru cei care vor alege o probă sportivă, bacul va conta în proporţie de 30%, iar pentru cei care vor susţine testul motric, bacul va constitui 60% din media de admitere.
La specializarea Kinetoterapie şi motricitate specială, media bacalaureatului va conta în proporţie de 75%, cu restul de 25% fiind punctat testul de aptitudini fizice/kinetoterapie.
Pentru specializarea Balneofiziokinetoterapie şi recuperare, se va susţine un test grilă la biologie sau chimie, care va constitui 40% din nota de admitere, 60% reprezentând media de la bac.
La specializarea Nutriţie şi dietetică, mediade admitere implică media bacului (50%) şi media anilor de liceu la biologie sau chimie (50%).
Candidaţii care vor să ocupe un loc la Facultatea de Ştiinţe ale Educaţiei vor susţine o probă de eliminatorie, de testare a cunoştinţelor şi a capacităţilor cognitive şi a aptitudinilor vocaţionale, care va fi notată de către o comisie cu calificativele Admis sau Respins. Media de admitere se calculează ca medie aritmetică dintre media de la bacul şi nota de la disciplina limba şi literatura română din cadrul acestui examen.
USV a publicat şi calendarul admiterii 2019, pentru cele două sesiuni pe care le organizează:15-31 iulie şi 9-20 septembrie.