Semnarea contractului pentru gestionarea depozitului de deşeuri de la Moara se amână din nou. În urma licitaţiei organizate de Consiliul Judeţean Suceava a fost desemnat un câştigător, în ziua de 17 decembrie a anului trecut, dar rezultatul a fost contestat de alţi trei participanţi. Două contestaţii au fost depuse la Comisia Naţională de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) şi una a fost făcută în instanţă. Aceasta din urmă are termen de judecată mâine, 7 februarie a.c., la Tribunalul Suceava.
Miza desemnării operatorului de la Moara este foarte mare, fiind vorba despre un contract evaluat la circa 20 de milioane de euro, a cărui derulare se întinde pe 10 ani. Pentru obţinerea lui s-au înscris şase firme şi asocieri de firme: ECOSUD SA Bucureşti; asocierea RER ECOLOGIC SERVICE SA Buzău şi RERSERVICII ECOLOGICE SRL; GIREXIM UNIVERSAL SA; DIASIL SERVICE SRL; asocierea FLORCONSTRUCT, FRITEHNIC SRL şi RITMIC COM SRL; asocierea SC TAHAL România Bucureşti, SUCT SA şi SITAHAL NAGAL Italia.
La un moment dat, pe parcursul evaluării, oferta firmei SC DIASIL SERVICE SRL Suceava a fost exclusă, pe motiv de neconformitate şi inacceptabilitate. Decizia a fost contestată de firma în cauză, iar CNSC a decis în august 2018 ca organizatorul licitaţiei, respectiv Consiliul Judeţean Suceava, să reevalueze oferta firmei DIASIL şi să întocmească un nou raport de evaluare, pe care să-l comunice contestatarului. Din motive care ţin de confidenţialitatea evaluării, nu am putut obţine informaţii referitoare la hotărârea finală a comisiei asupra reprimirii firmei DIASIL la licitaţie.
Licitaţia pentru depozitul de deşeuri de la Moara a început în mai 2017
Experienţa altor judeţe în licitaţii similare arată că procedura de atribuire a contractului de operare pentru depozitele de deşeuri este una anevoioasă, unul dintre motive fiind exact contestaţiile. De exemplu, la Botoşani, Bistriţa-Năsăud şi Cluj a durat între 3 şi 4 ani, iar câştigătorul a fost stabilit în final de instanţă. La Suceava, pentru depozitul de la Moara licitaţia a fost iniţiată în data de 17 mai 2017 şi nu poate spune nimeni cât va mai dura până va fi încheiată prin semnarea contractului. Cel mai probabil se va ajunge ca tot instanţa să fie cea care va decide cine câştigă contractul de 90,216 milioane de lei fără TVA.
Depozitul ecologic de deşeuri de la Moara face parte din proiectul Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor (SMID) în judeţul Suceava, în valoare totală de 51,761 de milioane de euro (218,045 de milioane de lei), fără TVA. Suma de 35,778 de milioane de euro provine din bani europeni, prin Programul Operaţional Sectorial Mediu, iar restul este contribuţie de la bugetul de stat şi bugetul local (Consiliul Judeţean şi administraţiile locale). Proiectul a fost aprobat de Comisia Europeană în data de 30 martie 2011, cu obiectivul de implementare a sistemului de management integrat al deşeurilor solide la nivelul întregului judeţ, în scopul conformării cu obligaţiile asumate în Tratatul de Aderare şi obiectivele stabilite prin POS Mediu.