miercuri, 6 feb 2019 - Anul XXIV, nr. 30 (7031)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Etapa naţională

Loc pe podium şi calificare în lotul naţional lărgit pentru un elev ştefanist, la Olimpiada „Ştiinţele Pământului”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Elevul Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare” David Corneliu Turturean, din clasa a X-a, s-a clasat pe podiumul celei de-a XXIII-a ediţii a Olimpiadei Naţionale „Ştiinţele Pământului”, competiţie găzduită de Suceava, în intervalul 1-4 februarie.

Ştefanistul şi-a adjudecat poziţia a III-a, punctajul obţinut permiţându-i accesul în lotul naţional lărgit pentru faza internaţională a olimpiadei, de la finele lunii august, din Coreea de Sud.

Pentru calificarea în lotul restrâns, cel care va reprezenta România la Internaţională, elevul trebuie să treacă de o serie de probe de departajare la cele patru discipline ale concursului - fizică, biologie, chimie şi geografie.

Pregătirea elevilor din lotul lărgit se va face tot la Suceava, până pe 9 februarie, de către profesori din învăţământul universitar şi preuniversitar, care vor realiza şi selecţia celor patru elevi care vor alcătui lotul naţional al României.

Mai mult, în cadrul festivităţii de premiere, de luni, 4 februarie, de la Universitatea ”Ştefan cel Mare” Suceava (USV), David Turturean a fost premiat şi cu medalie de aur de către Societatea Română de Fizică.

Din lotul judeţean, Alexandru Ştefăniţă Miron, din clasa a X-a, de la Colegiul Naţional „Nicu Gane” Fălticeni, a fost recompensat cu menţiune de societatea menţionată.

Menţionăm că locurile I şi II au fost revendicate de Florian Chiriac Călina, din clasa a XII-a, de la Colegiul Naţional ”Fraţii Buzeşti” Craiova, respectiv Eva Maria Savin, din clasa a X-a, de la Colegiul Naţional ”Mihai Viteazul” Bucureşti.

 

Premii din partea mai multor instituţii

Olimpiada „Ştiinţele Pământului” din acest an a reunit la masa competiţională peste 100 de elevi de liceu din ţară, 42 de profesori însoţitori şi 38 de profesori, membri ai Comisiei Centrale de organizare şi evaluare.

Evenimentul a fost pregătit de Ministerul Educaţiei, prin Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava, de Universitatea din Suceava şi Societatea Ştiinţifică „Cygnus” - Centrul UNESCO. Amploarea competiţiei a presupus un efort organizatoric însemnat, implicând un număr semnificativ de inspectori, profesori, directori etc.

La finalul celor patru zile petrecute la Suceava, organizatorii i-au felicitat pe toţi competitorii, iar cei mai buni au fost recompensaţi de Ministerul Educaţiei, dar şi de Universitatea „Ştefan cel Mare” şi de Societatea Cygnus.

În calitate de gazdă, în cadrul festivităţii a luat cuvântul rectorul Valentin Popa, acesta amintind de modificările pe care le-a adus Metodologiei de organizare a olimpiadelor şi concursurilor naţionale, în vremea când a ocupat fotoliul de ministrul al Educaţiei. Acesta a adăugat că schimbările propuse asigură o participare mai numeroasă la fazele naţionale ale olimpiadelor, dar şi sume mai consistente pentru organizare.

„În anul 2019, foarte multe universităţi vor organiza împreună cu inspectoratele şcolare judeţene olimpiadele naţionale. Am dorit acest lucru şi l-am promovat pentru ca liceenii să cunoască universităţile româneşti, dotările şi să aleagă în consecinţă atunci când vor merge către studii superioare. Eu vă asigur că universităţile româneşti sunt foarte bune. Şi din universităţile de aici puteţi pleca în afara ţării prin programele Erasmus, mai ales că la nivel european fondurile destinate acestor mobilităţi se vor dubla, poate chiar tripla. Iată motive semnificative pentru a studia aici, poate pentru a lucra aici”, le-a transmis rectorul olimpicilor din ţară.

La rândul său, prorectorul Mihai Dimian le-a vorbit elevilor despre transformările pe care prezentul le impune în cercetare şi educaţie, ţinând cont de societatea şi industria spre care ne îndreptăm. Acesta a lansat ipoteza unei noi revoluţii industriale, revoluţie ce stă sub semnul dispozitivelor inteligente, al internetului lucrurilor, al volumelor mari de date şi al creativităţii.

Au mai luat cuvântul Cristian Pîrghie – preşedintele Comisiei centrale a olimpiadei, prof. Gabriela Scutaru – adjuncta IŞJ Suceava, Sebastian Popescu - decanul Facultăţii de Fizică din cadrul Universităţii „Al.I. Cuza”, care a oferit medaliile din partea Societăţii Române de Fizică, etc.

S-au tras concluzii, participanţii au făcut schimb de păreri şi s-au trasat direcţii pentru competiţii viitoare. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Loc pe podium şi calificare în lotul naţional lărgit pentru un elev ştefanist, la Olimpiada „Ştiinţele Pământului”.
 Vizualizări articol: 1833 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Loc pe podium şi calificare în lotul naţional lărgit pentru un elev ştefanist, la Olimpiada „Ştiinţele Pământului”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei