miercuri, 6 feb 2019 - Anul XXIV, nr. 30 (7031)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Prin Garda Forestieră Suceava

Aproape 200.000 de lei oferiți compensație proprietarilor de pădure cu rol de protecție

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Zeci de proprietari de pădure din județul Suceava care dețin suprafețe forestiere mari în zone cu rol de protecție au primit anul trecut compensații financiare de aproape 200.000 de lei de la bugetul de stat, prin Ministerul Apelor şi Pădurilor, pentru că nu au voie să exploateze masă lemnoasă de pe terenurile proprii.

Inspectorul-șef al Gărzii Forestiere Suceava, Mihai Gășpărel, a precizat că una dintre atribuțiile instituției pe care o coordonează a fost cea de verificare a dosarelor de acordare a compensaţiilor reprezentând contravaloarea produselor pe care proprietarii nu le recoltează, datorită funcţiilor de protecţie stabilite prin amenajamente silvice care determină restricţii în recoltareade masă lemnoasă,  reglementată de H.G. 447/2017.

„În total au fost avizate 20 de documentații, pentru o suprafață totală de 578 de hectare, sumele compensatorii acordate fiind de 195.916 lei. Banii s-au alocat de la bugetul de stat pentru compensarea funcțiilor de protecție ale pădurilor de pe care proprietarul nu are posibilitatea să recolteze masă lemnoasă, situație în care Codul Silvic specifică că poate primi bani”, a declarat  Mihai Gășpărel.

Schema prevăzută în actul normativ se aplică proprietarilor privați, persoane fizice și juridice (societăți comerciale, asociații de proprietari de pădure, composesorate, obști, biserici, şcoli etc.), care au în proprietate păduri pe ale căror terenuri forestiere există restricții de mediu aplicabile activităților forestiere.
Restricțiile de mediu sunt corespunzătoare tipurilor funcționale T1 (protecție integrală – în care sunt interzise tăierile) și T2 (păduri în care se pot face tăieri în procent foarte mic – tăieri de conservare) stabilite prin amenajamentele silvice.
Suprafaţa aproximativă pentru care se acordă compensații este de 216.000 ha.

Pentru suprafețele situate în tipul funcțional T1, proprietarii primesc conform metodologiei de calcul suma de 493 lei/an/ha, iar pentru suprafețele situate în tipul funcțional T2, proprietarii primesc conform metodologiei de calcul suma de 226 lei/an/ha.
Solicitanții trebuie să depună cererile, împreună cu toată documentația solicitată, la sediul Gărzii Forestiere de care aparțin, în fiecare an, până la data de 30 iunie.

Valoarea maximă la nivel naţional a schemei de ajutor pentru perioada 2017-2020 este de 297 de milioane de lei şi se acordă de la bugetul de stat, prin Ministerul Apelor şi Pădurilor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aproape 200.000 de lei oferiți compensație proprietarilor de pădure cu rol de protecție.
 Vizualizări articol: 1853 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aproape 200.000 de lei oferiți compensație proprietarilor de pădure cu rol de protecție0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei