Măsurile suplimentare de protecție stabilite de autoritățile române, pentru prevenirea răspândirii pestei porcine africane, epidemie care a făcut ravagii în numeroase județe ale țării, au inclus și o creștere fără precedent a cotei de vânătoare de mistreți în zonele de frontieră cu Ucraina și Republica Moldova, adică Suceava și Botoșani.
Astfel, pe lângă cota de vânătoare stabilită inițial, de 1020 de exemplare, pentru județul Suceava, s-a stabilit și o cotă suplimentară, de intervenție, de 623 de exemplare - în total 1645 exemplare.
Cu toate acestea, în condițiile în care nici un focar de pestă porcină africană nu a fost depistat în această arie administrativ-teritorială, din cota totală au fost recoltate, prin acțiuni de vânătoare, 799 de exemplare, după cum a precizat șeful Gărzii Forestiere Suceava, Mihai Gășpărel. Cota nerealizată este 846 de exemplare de mistreț.
În același timp, la nivelul județului Botoșani, a fost stabilită inițial o cotă de vânătoare de 873 exemplare, la care s-a adăugat o cotă de intervenție de 521 de exemplare – total 1394 de exemplare, din care au fost recoltate 788 exemplare.
Cota nerealizată este de 606 exemplare.
Deocamdată, singura alertă privind răspândirea pestei porcine africane pe teritoriile celor două județe învecinate s-a înregistrat pe 20 ianuarie, când virusul PPA a fost diagnosticat la un porc mistreţ găsit mort pe raza fondului de vânătoare 40 Suharău, în pădurea Alba, într-o zonă situată la aproximativ trei kilometri de limita de frontieră cu Ucraina. Acesta avea o urmă de glonț, fiind probabil împușcat în altă parte, de unde a fugit până în zona unde s-a prăbușit.
Suspiciunea a fost emisă în data de 19 ianuarie, în urma emiterii unui buletin de analiză de către Laboratorul Sanitar-Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava. Conform procedurii, probele au fost expediate către Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală, care, duminică, a confirmat suspiciunea.
Imediat, carcasa a fost distrusă prin incinerare, iar serviciile veterinare au intervenit pentru acţiuni de dezinfecţie şi protecţie a zonei afectate. Acțiunile de vânătoare ulterioare nu au confirmat prezența virusului PPA la exemplarele recoltate.
Pentru pesta porcină africană nu există nici vaccin, nici tratament.