Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava a fost acreditat, în urma evaluării, de către Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS), ca unitate medicală de nivel 2, cu 96,35 de puncte dintr-o sută. Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, şi managerul unităţii medicale, Vasile Rîmbu, au prezentat, ieri, în conferinţă de presă, certificatul de acreditare prin care este certificat standardul ridicat al SJU Suceava. Flutur a arătat că dintre cele 671 de spitale publice şi private din ţară, 147 de spitale au intrat în evaluarea ANMCS în vederea acreditării şi doar 22 îndeplinesc standardele impuse. Nivelul 2 au mai obţinut, conform site-ului ANMCS, Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Prof. Dr. Matei Balş", care a avut 93,01 puncte, Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Carol Davila”, cu 81,98 de puncte, Clinica „Med Life” SA Bucureşti, cu 82,67 de puncte, Clinica „Sanovil” SRL (Bistriţa-Năsăud), cu 88,83 de puncte, Spitalul de Obstetrică-Ginecologie „Euclid” SRL (Bihor), cu 88,83 de puncte.
„Prin acest certificat avem confirmarea negru pe alb că oamenii de la spital şi-au făcut treaba. Managementul de acolo merită aprecieri şi felicitări”, a spus Flutur.
Investiţiile planificate pentru acest an la spital depăşesc 20 de milioane de euro
La rândul său, managerul Rîmbu a declarat că acest nivel de acreditare este „o recunoaştere a eforturilor din ultimii 9-10 ani” şi că avantajele sunt atât pentru pacienţi, care au garanţia unor servicii medicale de calitate, a unui risc infecţios scăzut şi a unui grad de confort ridicat din punct de vedere al serviciilor hoteliere, cât şi pentru angajaţii unităţii medicale, care au condiţii foarte bune de muncă şi sunt bine plătiţi. De asemenea, pentru spital acreditarea de nivel 2 înseamnă creşterea credibilităţii ca angajator şi ca prestator de servicii medicale. „Ne mândrim că suntem pe acelaşi palier cu spitale de vârf din Bucureşti”, a declarat Rîmbu.
Atât el, cât şi Flutur au afirmat că politica de dezvoltare va continua şi în acest an, cu o alocare bugetară de peste 20 de milioane de euro pentru investiţii.
Conform standardelor ANMCS, există 6 niveluri de acreditare: categoria I de acreditare, denumită "acreditat", pe care până acum, din informaţiile publicate de ANMCS, rezultă că nu a obţinut-o încă nici un spital; categoria a II-a de acreditare, denumită "acreditat cu recomandări"; categoria a III-a este "acreditat cu rezerve”, categoria a IV-a este "acreditat cu încredere redusă"; categoria a V-a de acreditare se face pentru o perioadă de maximum 6 luni de la primirea raportului de acreditare, pe durata căreia se eliberează o decizie de prelungire a procesului de acreditare; categoria a VI-a - "neacreditat".