Analiza de bilanţ cu privire la activitatea unităţilor de parchet locale din judeţul Suceava arată că există un stoc de peste 9500 de dosare rămase nesoluţionate, cu o vechime de peste un an de la depunerea sesizării. Alte 12.974 de dosare au o vechime mai mare de șase luni de nesoluţionare de la începerea urmăririi penale.
Procurorii invocă volumul foarte mare de muncă şi numărul mare de dosare de soluţionat, justificare care ţine însă doar până la un punct. Cea mai mare problemă este că sunt şi multe dosare aflate în faza de anchetă de ani de zile, nu doar de un an, în multe cazuri privind infracţiuni grave: fapte cu violenţă din sfera lovirilor, ori a vătămării corporale sau dosare de ucidere din culpă.
Procurorii de la Suceava au, de departe, cel mai mare stoc de dosare nesoluţionate
Din analiza de bilanţ pe anul 2018 a Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava se poate observa că, de departe, cele mai multe dosare rămase nesoluţionate sunt la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava. Procurorii de aici au un stoc de 4521 de dosare nesoluţionate de mai mult de un an de zile de la data sesizării, aproape jumătate din totalul de 9.555. Pe locul II la dosare vechi nesoluţionate este Pachetul de pe lângă Judecătoria Rădăuţi, însă la mare distanţă – 1905.
Procurorii de la Suceava s-au plâns tot timpul de volumul de muncă foarte mare. Această scuză este doar parţial justificată. De exemplu, și procurorii de la Rădăuţi au avut în ultimii ani un volum de muncă foarte ridicat, însă au o rată mult mai bună la capitolul cel mai delicat: dosare vechi nesoluţionate.
Alte 1178 de dosare vechi nesoluţionate sunt la procurorii de la Fălticeni, 973 la Câmpulung Moldovenesc și 504 la Gura Humorului. Cel mai bine stă unitatea de parchet de la Vatra Dornei, cu doar 172 de dosare nesoluţionate, e drept și la un volum de muncă mult mai redus. În mare statistica stă aproximativ la fel și la capitolul dosare nesoluţionate la mai bine de șase luni de la începerea urmăririi penale.
Trimiteri în judecată peste media naţională
Cu privire la volumul de muncă al procurorilor, statisticile arată clar că media de dosare de soluţionat, per procuror, este mult mai mare la unităţile de parchet Suceava și Rădăuţi.
De exemplu, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuţi media dosarelor de soluţionat, repartizate unui procuror în 2018, a fost de 2.294 de dosare, în timp ce la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vatra Dornei media per procuror a fost de doar 834 de dosare.
La capitolul trimiteri în judecată, procurorii din judeţul Suceava sunt peste media naţională, cu un vârf la Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuţi: 111 trimiteri în judecată, faţă de o medie de 37 de trimiteri în judecată, la nivel naţional.
Procurorii au ca obiectiv principal în 2019 reducerea stocului de dosare vechi
După o perioadă destul de lungă de criză de procurori, care a dus la situaţii în care o unitate de parchet era acoperită de doi oameni, ori chiar de unul singur pe anumite intervale de timp, schemele de procurori au început să se completeze în cursul anilor 2016, 2017, și 2018. La sfârşitul anului trecut, din schema totală de 48 posturi de procurori de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava erau ocupate 41 posturi.
La capitolul obiective principale trasate procurorilor de la parchetele locale în 2019, în capul listei este tocmai reducerea numărului dosarelor mai vechi de un an nesoluţionate. Alte obiective sunt recuperarea prejudiciilor din infracţiuni și soluţionarea cu celeritate a dosarelor complexe.