Elevii şi preşcolarii se vor bucura din nou de zile libere, pentru că, începând de sâmbătă, 2 februarie, intră în vacanţa intersemestrială de o săptămână. Potrivit calendaruluiaprobat de Ministerul Educaţiei Naţionale, aceştia vor reveni la cursuri luni, 11 februarie.
Vacanţa de primăvară, care include sărbătoarea Paştelui (catolic: 21 aprilie, ortodox: 28 aprilie), dar şi ziua de 1 Mai, care este liberă, este programată pentru 20 aprilie - 5 mai.
Anul şcolar are 34 de săptămâni, adică 168 zile lucrătoare.
Pentru elevii care se pregătesc pentru examenul de bacalaureat, anul şcolar se va termina pe 31 mai, iar pentru cei de clasa a VIII-a pe 7 iunie. Elevii vor mai prinde şi alte zile libere (Ziua învăţătorului, celebrată la 5 iunie).
Mult aşteptata vacanţă de vară este programată în intervalul 15 iunie - 15 septembrie 2019.
Semestrul al II-lea va fi unul încărcat pentru elevi, mai ales pentru cei înscrişi în clase terminale.
Simulări ale bacalaureatului la clasele a XI-a şi a XII-a, simulări la clasa a VIII-a, evaluări ale elevilor de-a II-a, a IV-a şi a VI-a, inspecţii la clasă pentru titularizare şi definitivat, programul „Şcoala altfel” pentru o parte dintre şcoli, concursuri şi olimpiade şcolare sunt doar câteva dintre reperele celui de-al doilea semestru.
Modificări în plan, pentru anul şcolar următor
Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a anunţat noi schimbări în ceea ce priveşte structura anului şcolar 2019-2020. Modificările vor viza scurtarea vacanţei de iarnă şi eliminarea vacanţei intersemestriale astfel încât semestrul II să înceapă imediat după vacanţa de iarnă.
„Iau vacanţă copiii pe 21 decembrie, au trei săptămâni de vacanţă. După ce s-au relaxat şi au uitat că semestrul nu s-a terminat, apoi mai au trei săptămâni de şcoală, în care profesorii trebuie să finalizeze situaţia lor şcolară la toate disciplinele şi se creează o anumită dificultate. Încercăm, dacă vom reuşi să convenim asupra acestui aspect, să se termine semestrul I odată cu începutul vacanţei şi semestrul II să înceapă după ce elevii şi-au văzut liniştiţi de vacanţă. (…) Anul acesta nu puteam face mişcare în timpul anului, propunerea este pentru anul viitor, va fi publicată pe site, vom avea şi reacţii, şi sigur după ce vom lua decizia veţi afla, printr-un ordin de ministru se va publica”, a arătat Andronescu, la un post naţional de televiziune.
Ecaterina Andronescu a precizat că, în structura anului şcolar 2019-2020, discutat şi regândit deja de Ministerul Educaţiei, sunt modificări importante pe care le va pune în dezbatere publică pentru a vedea reacţiile.
”După părerea mea, vacanţa aceasta (n.r. - vacanţa de iarnă) este mult prea lungă.Sau, dacă o facem la fel de lungă, să încercăm să închidem altfel semestrul în aşa fel încât, după vacanţă, copilul să înceapă un alt semestru”, a mai completat ministrul Educaţiei.
În acest context, Andronescu a arătat că semestrele trebuie reorganizate, iar examenele din vară să fie aduse ”ceva mai devreme – evaluarea de la clasa a VIII-a şi examenul de Bacalaureat – să aibă şi profesorii vacanţă, că noi tot le cerem, le cerem, dar trebuie să le dăm şi vacanţă”.