Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a primit o invitaţie publică de a vizita judeţul Suceava, dar nu pentru a se relaxa, ci pentru a vedea condiţiile în care 3.229 de elevi învaţă în clase simultane, fiind amestecate câte 4-5 generaţii de elevi. Cererea i-a fost transmisă de către deputatul PNL de Suceava Ioan Balan, care crede că ministrul Educaţiei ar trebui să se aplece pentru rezolvarea unor cazuri concrete şi să nu se mai ocupe cu „tot felul de bazaconii şi să propună tot felul de idei trăsnite de reformă”.
„Pentru că Ministerul Educaţiei nu ştie decât să închidă şcoli şi să comaseze clase, mii de elevi sunt amestecaţi în aceeaşi clasă, fără să conteze că sunt de vârste diferite, din 3-4 clase diferite şi au un singur învăţător. Să se convingă singură doamna ministru cum poate un singur cadru didactic să predea, în aceleaşi timp, abecedarul pentru clasa I, tabla înmulţirii pentru clasa a II-a, ştiinţe naturale pentru clasa a III-a şi istorie pentru clasa a VI-a. Este de nepermis cum îşi bate joc Guvernul de peste 3.000 de elevi, numai din judeţul Suceava”, a arătat Ioan Balan.
Deputatul liberal de Suceava spune că la nivel naţional tragedia este şi mai mare, fiind vorba despre 25.000 de elevi care merg la şcoală şi sunt chinuiţi, fără să li se acorde dreptul constituţional la o educaţie de calitate. Potrivit lui Ioan Balan, aşa cum era şi de aşteptat, cel mai puternic afectaţi sunt tocmai elevii din mediul rural, acolo unde s-a şi procedat la închiderea de şcoli.
„După ce se chinuie să facă naveta până la şcoală nu ştiu câţi kilometri, elevii din mai multe clase sunt înghesuiţi într-o singură sală, unde numai educaţie nu se face. Sistemul simultan este cel mai prost sistem de educaţie care a funcţionat vreodată în România. În urmă cu câţiva ani învăţământul simultan dispăruse, iar acum PSD-ALDE l-a revigorat. Să ne mai întrebăm oare de ce nu reuşesc elevii să ia note mari mai târziu, la evaluarea naţională sau la bacalaureat!? Somez Ministerul Educaţiei Naţionale să găsească de urgenţă soluţii pentru extinderea reţelei şcolare din judeţul Suceava şi pentru angajarea suplimentară de învăţători şi profesori calificaţi. Din septembrie 2019, nici un elev sucevean nu trebuie să mai înveţe în sistem simultan, cu alte clase laolaltă, ci să aibă propriul învăţător şi propria clasă, cât mai aproape de domiciliu”, a conchis Ioan Balan.