Munca de două zile, dar şi pregătirile pentru evenimentul de ieri de la Gura Humorului, de la Centrul şcolar de educaţie incluzivă „Sf. Andrei”, au fost răsplătite cu aplauze şi zâmbete largi ale celor aproape 200 de copii care au beneficiat ieri de o masă caldă pregătită de specialişti în arta culinară. A fost un eveniment care l-a avut drept iniţiator pe chef Tudorel Creangă, căruia i s-au alăturat prieteni de suflet, cum ar fi călugărul Marin Dafin, de la Mănăstirea „Sf. Ierarh Nicolae” din judeţul Ilfov, chef Bogdan Câmpanu, chef Ionuţ Macovei şi Adina Ţibu.
Emoţiile s-au putut citi nu doar pe chipurile copiilor, ci şi pe cele ale oamenilor care au dorit să aducă un strop de fericire pentru aceşti copii defavorizaţi.
„E un final minunat al unei munci în echipă. Am arătat că din puţinul nostru putem dărui şi în acest fel să facem fericiţi nişte copii. Vreau ca această acţiune să o permanentizăm şi să se deruleze lunar, în diferite locuri din judeţ şi sper să am sprijinul mai multor oameni cu suflet mare. Aş dori să mulţumesc tuturor celor care au donat bani sau ne-au ajutat în alte moduri, oameni fără de care acţiunea de la Gura Humorului ar fi fost mult mai dificilă”, a arătat chef Tudorel Creangă.
Venit tocmai din apropierea Capitalei, călugărul Marin Dafin a lăsat haina duhovnicească şi a îmbrăcat uniforma de bucătar. A făcut-o din convingere şi mulţumirea copiilor i-a fost suficientă pentru a mărturisi că va participa şi la alte acţiuni similare în Suceava.
„Pentru mine a devenit o obişnuinţă să fiu implicat în astfel de activităţi, iar anul trecut, în decembrie, la Mănăstirea <Sf. Ierarh Nicolae>, am avut nu mai puţin de trei evenimente care s-au adresat nu doar copiilor, ci şi altor creştini din zonă şi din ţară. Nimeni nu a fost ales în vreun fel la aceste acţiuni, ci au primit daruri pentru că erau pe lista bunului Dumnezeu”, a mărturisit părintele Dafin.
„Un moment de încântare şi demonstraţie de artă culinară”
Implicat trup şi suflet în acest eveniment de la Gura Humorului, chef Ionuţ Macovei a precizat că a răspuns fără ezitare invitaţiei lansate de colegul şi prietenul său, chef Tudorel Creangă. „Este inimaginabil ce s-a întâmplat aici. Fiind lângă aceşti copii şi văzându-le nu doar suferinţa, ci şi micile bucurii, cred că mai mulţi oameni ar trebui să se implice pentru a le oferi şansa de a zâmbi”, a spus Ionuţ Macovei.
Chef Bogdan Câmpanu s-a arătat şi el impresionat şi l-a lăudat pe Tudorel Creangă pentru idee. „Ne-au ajutat foarte mult şi copiii de aici şi poate, într-o bună zi, nu foarte îndepărtată, unii dintre ei ni se vor alătura”, a precizat Bogdan Câmpanu.
De departe, cele mai mari emoţii le-a simţit Adina Ţibu, care nu şi-a putut stăpâni lacrimile când unii copii i-au cerut să-i ia acasă la ea. „Aceşti copii au nevoie de atenţie, iar în cele două zile petrecute aici m-am simţit înconjurată de căldură şi dragoste, ceea ce este un sentiment unic”, a mărturisit Adina Ţibu.
Înainte de a le fi servită masa, copiii, personalul Centrului şi toţi cei prezenţi au ascultat câteva piese interpretate de elevi ai Seminarului Teologic Liceal „Mitropolit Dosoftei”, sub conducerea preotului-director Bogdan Cojoleancă.
La acţiune au participat şi 15 studenţi belgieni care fac practică la acest cămin din Gura Humorului, dar şi mai mulţi studenţi de la Chişinău.
La masa de ieri, copiii au avut ciorbă de găină de casă şi friptură la tavă cu cartofi zdrobiţi, iar ca desert nuci umplute şi sarailie.
Directorul Centrului şcolar de educaţie incluzivă „Sf. Andrei” din Gura Humorului, Mihail Ciocoiu, a ţinut să le mulţumească tuturor celor care s-au implicat pentru a da viaţă acestei acţiuni şi a caracterizat totul ca „un moment de încântare şi demonstraţie de artă culinară”.