Spitalele din judeţul Suceava, dar şi administraţiile locale acordă tot mai multă atenţie investiţiilor şi dezvoltării serviciilor medicale. Pe parcursul anului trecut, toate primăriile care au sub autoritatea lor spitale au alocat fonduri cel puţin pentru reparaţii curente, dar cele mai multe au dat bani şi pentru investiţii. La Spitalul Orăşenesc Gura Humorului, managerul Cornel Vieru a declarat că investiţiile au fost anul trecut în sumă de 307.000 de lei, din care 47.000 de lei de la bugetul local, 8.800 de lei de la Ministerul Sănătăţii şi restul din venituri proprii.
La Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc, valoarea investiţiilor a fost, conform managerului dr. Cătălin Săndulescu, de 950.000 de lei, din care 120.000 de lei au fost alocaţi de la bugetul local. Amenajarea unor spaţii, în valoare de circa 200.000 de lei, şi reparaţiile curente, în valoare de 200.000 de lei, s-au realizat din fonduri proprii.
Investiţiile Spitalului Municipal Vatra Dornei s-au ridicat, în 2018, la 509.000 de lei, a declarat managerul Valentin Stan. Din această sumă, 390.000 de lei au fost alocaţi de primărie şi consiliul local, 110.000 de lei din fondurile proprii ale spitalului şi 9.000 de lei de la Ministerul Sănătăţii. Reparaţiile capitale s-au ridicat la 315.000 de lei, iar achiziţiile de aparatură şi echipamente au fost de 194.000 de lei.
La Spitalul Municipal Fălticeni, valoarea investiţiilor a fost de 10,9 milioane lei, conform managerului, dr. Vlad Morariu. Suma de 8,7 milioane lei a alocat-o Ministerul Sănătăţii pentru clădirea noului spital; 1 milion de lei au dat primăria şi consiliul local pentru aparatură medicală, iar 1,2 milioane de lei a investit, tot în aparatură, unitatea medicală, din venituri proprii.
La Spitalul Municipal Rădăuţi, managerul Traian Andronachi a declarat că Ministerul Sănătăţii a alocat 109.000 de lei pentru dotarea secţiei Anestezie-Terapie Intensivă, de la bugetul local s-au alocat 379.000 de lei pentru reparaţii curente, iar spitalul a investit, din fonduri proprii, circa 1 milion de lei.
Spitalul Orăşenesc Siret a fost cel mai văduvit, din punct de vedere al investiţiilor. Anul trecut, de la ministerul de resort nu a primit nici un leu. De la bugetul local, primăria şi consiliul local au alocat 65.000 de lei pentru cheltuieli curente, iar din bugetul propriu spitalul a investit aproape 11.000 de lei.
Cu 30,16 milioane de lei, Spitalul Judeţean de Urgenţă este, de departe, campion al investiţiilor în sistemul sanitar public din judeţ. Din această sumă, 15,04 milioane de lei au fost din bugetul propriu al spitalului, 11,49 de milioane de lei de la Consiliul Judeţean Suceava, 2,61 de milioane de lei de la Ministerul Sănătăţii şi 1 milion de lei de la Primăria şi Consiliul Local Suceava. Printre cele mai semnificative investiţii se numără, după cum a arătat managerul Vasile Rîmbu, extinderea şi modernizarea secţiei Cardiologie, începerea lucrărilor la noua construcţie în care va funcţiona ambulatoriul, amenajarea parcărilor de incintă, reamenajarea şi reabilitarea unor pavilioane de la Spitalul Vechi, achiziţia de aparatură şi echipamente medicale de înaltă performanţă – RMN, sistem de angiografie, microscop pentru neurochirurgie, incubator închis, echipament de ventilaţie asistată pentru neonatologie, ecograf multidisciplinar etc.