În 2019 şi 2020, în municipiul Suceava vor fi făcute investiţii în valoare de 28 de milioane de lei, din credite aprobate anterior, dar care nu au putut fi accesate, din cauza restricţiilor impuse de Guvern.
„În perioada în care nu ni s-a aprobat tragerea de bani din creditele contractate, noi am făcut o serie de proiecte de investiţii din fonduri proprii – modernizarea Pieţei Burdujeni, a Pieţei Centrale, reabilitarea statuii ecvestre a lui Ştefan cel Mare, mansardarea Şcolii Nr. 10 etc., încât acum sumele rămase necheltuite pot fi direcţionate pentru alte investiţii”, a precizat iniţiatorul proiectului de hotărâre, primarul Ion Lungu, care a solicitat consilierilor locali să aprobe noile liste de investiţii pentru care să fie folosite creditele.
Cea mai mare sumă, 25 de milioane de lei, este dintr-un credit contractat la CEC Bank, cu o maturitate de 10 ani, din care nu s-a utilizat nici un ban până acum, iar alţi 3 milioane de lei sunt dintr-un credit anterior, care mai poate fi utilizat doar până la jumătatea anului.
Tocmai de aceea, banii care mai pot fi utilizaţi până la 30.06.2019 au fost repartizaţi pentru finanţarea a două proiecte realizabile în acest termen – amenajarea platformei betonate şi a împrejmuirii necesare pentru staţia de încărcare a autobuzelor electrice, din Burdujeni Sat, precum şi construirea sălii de gimnastică de la Colegiul Naţional „Spiru Haret”.
Din creditul de 25 de milioane de lei, principalul obiectiv de investiţii propus spre finanţare este ruta alternativă Suceava – Botoşani – etapa I – pod peste râul Suceava, cu peste 5 milioane de lei necesari.
Al doilea obiectiv, ca valoare, este cel de modernizare a Ştrandului Iţcani, cu un necesar de 5 milioane de lei, urmat de extinderea reţelei de gaz metan în Burdujeni Sat şi cartierul Tineretului, cu peste 4 milioane de lei.
Alimentarea cu energie electrică a staţiei de încărcare a autobuzelor electrice este un proiect care necesită 3,7 milioane de lei, realizarea de drumuri şi parcări în cartierul Europa, de pe dealul Tătăraşi, costă 2 milioane de lei, în vreme ce pentru reabilitarea de puncte termice şi a unor reţele de termoficare se alocă 1,7 milioane de lei. Realizarea serei floricole a municipalităţii necesită investiţii de 1,5 milioane de lei din acest credit.
Nu în ultimul rând, pentru continuarea lucrărilor de construire a unui centru de documentare-informare şi laboratoare la Colegiul Naţional „Petru Rareş” se propune alocarea a 2 milioane de lei.
Edilul sucevean a menţionat că finanţarea acestor investiţii din credite este benefică în relaţia cu constructorii, deoarece aceştia au siguranţa decontării la timp a lucrărilor efectuate, ceea ce îi stimulează să facă eforturile necesare pentru a realiza totul cât mai rapid.