După proiectul „Izvoarele de apă vie”, finalizat anul trecut de Clubul Green Impact al Şcolii Gimnaziale Panaci prin amenajarea a 17 izvoare din comună, anul acesta clubul pregăteşte un nou proiect sub genericul ”Din traista lui Panac”.
Acesta îşi propune să aducă în actualitate meşteşuguri, reţete şi remedii din trecut, pentru a fi cunoscute atât de către elevi, dar şi de către turiştii care ajung în comună.
„<Traista lui Panac> este de fapt un concept, care reprezintă o traistă ţesută din lână, în dungi roşii şi negre, după modelul catrinţei tradiţionale, unică prin <roşul de Panaci>, iar în traistă se găsesc: un săculeţ brodat manual cu <ochiul de păun>, un alt motiv desprins de pe bundiţa populară locală, umplut cu plante medicinale din flora spontană, apoi un borcan cu dulceaţă de afine şi un altul cu <ir> – o alifie cu mai multe beneficii, obţinută de elevi după studierea unor vechi reţete”, au transmis reprezentanţii şcolii.
Aceştia au mai completat că ”Traista lui Panac” este de fapt un proiect de antreprenoriat, prin care elevii învaţă să elaboreze un plan de afaceri, valorificând potenţialul local, traista se vinde însoţită de poveşti create tot de elevi şi depănate prin pensiunile locale.
„Despre Panac se ştie că a fost un oier, pe numele său real Iftimie Negrea, care prin anii 1790-1791 s-a stabilit împreună cu o familie numeroasă în actuala localitate, originar fiind din comuna Crucea. Gospodăria şi-a întemeiat-o în centrul actual al satului. Fiind priceput în tratarea şi vindecarea unor afecţiuni umane şi veterinare prin metode tradiţionale naturiste, acesta a fost poreclit <Panac>, de unde îşi trage numele satul Panaci”, au spus iniţiatorii.
Proiect pentru dezvoltarea simţului antreprenorial
Prin participarea la clubul Green Impact, elevii învaţă să inventarieze patrimoniul natural şi cultural al zonei, să contribuie la conservarea/protejarea/valorificarea lui, să înţeleagă principiile unor activităţi economice cu impact minim asupra mediului, să folosească creativ şi sustenabil resursele din comunitate, să îşi dezvolte simţul antreprenorial.
Green Impact este susţinut financiar de Romanian American Foundation, Lidl România, Fundaţia Orange, Banca Transilvania, Trasmec şi Rotary Visio.
Fundaţia Noi Orizonturi încurajează cluburile Green Impact în folosirea acestor metode de învăţare pentru a permite copiilor participanţi să dezvolte elemente de caracter şi competenţe care îi vor ajuta să devină cetăţeni/antreprenori activi într-o localitate în care ecoturismul este o alternativă economică viabilă. Proiectul este coordonat de către doi lideri – Mirela Verdeşescu Buzilă, AlexandruVerdeşescu Buzilă – profesori şi de către doi ambasadori – primar Vasile Cozan şi bibliotecar Angela Ţarcă.